Upgrade sistem audio basic BMW

iunie 7, 2019 AmplificatoareDifuzoarePlayereSubwoofer  6 comments

Upgrade sistem audio basic BMW

Cu siguranta ai intrat pe blogul meu, deoarece pe forumuri nu ai gasit informatii corecte, complete si inca esti in ceata cu ceea ce poti face sunetului de pe BMW-ul tau.

Am efectuat diverse instalari, unele au fost realizate in urma indicatiilor oferite de mine, clientul urmandu-mi sfaturile, alteori au venit cu produsele fara a se informa si poate n-au fost tocmai incantati de rezultat.

Dar pentru tine este clar, acum te documentezi si n-ai cum sa dai gres, macar afli cat te costa in functie de cerinta ta, si vezi daca te incadrezi sau o lasi asa cum este.

Eu nu lucrez cu improvitatii, instalez doar produse aftermarket dedicate, nu fac retrofituri si tiganeli din pricina mai multor motive:

 • incompatibilitate;
 • modificari fete usi, locase, etc;
 • in urma retrofitului, mai toti vand doar difuzoarele si amplificatoarul; acum te intreb pe tine, ce faci daca n-ai tot cablajul de pe masina donatoare?

Ajungand in acest punct, vreau sa ti explic echiparile audio de pe BMW, puterea lor, numarul de difuzoare, apoi o sa ai un articol pentru fiecare tipar in parte:

 1. Stereo sau BASIC audio sistem BMW;
 2. Hi-Fi (optiunea 676);
 3. Top Hi-Fi (optiunea 677) – Logic 7 sau Harman Kardon, BMW Individual.

Detalii despre acestea la modul general vezi in articolul anterior. Click Aici.

Astazi scriu despre varianta audio BASIC, Stereo.

 1. Stereo sau BASIC audio sistem BMW, semnal audio analogic:
  ** 4 canale si 6 difuzoare:

• 2 mid-range, usi fata 10 cm, au un capacitor care protejeaza de frecventele joase si sunt conectate in paralel cu subwooferele de sub scaun;
• 2 mid-range, spate (luneta) 10 cm, sunt taiate din iesirile spate ale playerului la 150 hz, utilizand un crossover tip hpf;
• 2 subwoofere slim, sub scaune, 16 cm in locasuri de 20 cm ;

Frecventa de la 50 Hz la 14 000 Hz
Presiune acustica: 98 dB
Pentru a compensa lipsa tweeterelor si a subwooferelor de 20 cm, fecventele de joase si inalta sunt usor boostate.

Amplificare: se afla in player, echiparea „Business” (M-ASK) si „Professional” (CCC) navigation systems, au functii care nu necista un capacitor pentru taierea de frecvente joase.

 • radio: 4 x 15 W (4 Ohmi)
 • M-ASK: 4 x 40 W (2 Ohmi)
 • CCC: 4 x 25 W (2 Ohmi)

UPGRADE 1:
Un prim pas in imbunatatirea sistemului basic il reprezinta inlocuirea midbasilor din usile fata tip midrange cu difuzoare tip sistem (mibass, filtru si tweeter separat) –> vezi aici difuzoarele dedicate.

La fel procedam si cu difuzoarele de pe polita spate (luneta), inlocuite cu difuzoare tip sistem, sau macar unele coaxiale (tweeterul integrat).

In urma acestui upgrade obtinem un mic plus de volum, o inalta mai clara, si o medie mai asezata, sa nu uitam ca amplificarea este tot cea din player, de acea vor suna doar o idee mai tare.

UPGRADE 2:

Inlocuirea difuzoarelor de subwoofer, aflate sub scaun (16 cm) cu cele dedicate si 20 cm diametru.

In urma acestui upgrade obtinem bass mai lung, mai detaliat, si doar o idee mai tare, dupa cum am precizat si mai sus, amplificarea este tot cea din player.

Difuzoare si subwoofere dedicate de BMW, gasesti pe shopul nostru online, click aici.

Probabil te-ai gandit la un subwoofer in portbagaj, dar tin sa te anunt ca daca nu are o putere rms curata macar de 300w (un pachet ok sare de 1000-1200 lei cu o putere reala de 300w rms, restul sunt doar de marketing).

Pe sedan isi va face simtita prezenta in masina, dar nu te astepta sa fie ca pe hachback, aceasta fiind foarte bine insonorizata, ocupi si loc in portbagaj/

Pe break, precum e91, e61, vor suna si cele de 150- 250w rms, nu mai intervine insonorizarea ca la sedan.

Dar sa trecem la pachetele care chiar au rezultate si se simte bine muzica, citeste mai jos!!

Upgrade sistem audio basic BMW

In conditiile in care esti in ceata si vrei ajutor, imi poti scrie un email la adresa: office@sistemehifi.ro sau lasa-mi un mesaj mai jos.

Subwoofere dedicate gasesti pe shopul nostru aici, avem chiar si colaboratori in tara care pot oferi garantia de dupa montaj.

UPGRADE 3: Eu recomand ca upgrade-urile sa fie de la acest nivel in sus, asa vei simti ca nu dai banii de pomana si chiar te ridici lejer la nivelul Hi-Fi. Nu TOP Hi-Fi, acolo avem dsp, fibra optica, este cu mult mai sus.

Pentru a pune noile difuzoare la treaba recomand utilizarea unui amplificator pe 4 canale, minim 4×50 w rms, astfel vom dubla puterea si automat se va auzi mai tare.

O sa sune mai clar, caci avem tweeterele in plus cu filtre si midbasi, o sa fie bass mai detaliat caci am trecut la difuzoare de subwoofer de 20 cm.

Chiar daca sursa sonora e aceeasi, avand si amplificarea in plus, vom impinge noile difuzoare la volumul unde incep si ele sa sune cum trebuie.

Practic: degeaba schimb doar difuzoarele daca nu le si dau putere sa cante.

Un amplificator este absolut necesar, iar noi avem pachete, care le includ pe toate.

Pe shop avem cateva pachete de difuzoare cu amplificator plug&play, 4x65w RMS cu difuzoare de la:

Vezi aici articolul in care am prezentat in detaliu instalarea pachetului VIBE. Pe acesta il instalez in proportie de 60 % din montajele mele.

Obtinem astfel un sunet decent, demn de un BMW, care suna lejer cat Hi-Fi, dar nu cat un TOP Hi-Fi.

UPGRADE 4: Maxim posibil.

Inlocuirea difuzoarelor din usi si a subwooferelor de sub scaune, plus un amplificator cu DSP incorporat pe 6 sau 8 canale.

Abia in cazul utilizarii amplificatorului cu DSP incorporat putem vorbi de calitate sonora maxima, gata cu semnalul analogic, vorbim despre digital, soft pentru fiecare model in parte de bmw plus multe alte functii.

Trebuie sa luam in calcul ca vom avea nevoie de harness, cel care ne face legatura intre mufa playerului si extensia iso catre amplificator – vezi aici;

Extensia Iso care face legatura intre harness si amplificator – click aici;
Biampul, face referire la cablurile de la amplificator catre subwooferele de sub scaune – sa nu uitam ca noi avem 4 canale, iar acum vorbim de 6 sau 8 canale.

Upgrade sistem audio basic BMW

Pe shop avem cateva pachete de difuzoare cu amplificator plug&play cu DSP incorporat:

 1. Pachet cu difuzoare usi, subwoofere si amplificator cu dsp si 6 canale avem aici de la ESX. Acesta suna cat top Hi-Fi BMW.

2. Pachet cu difuzoare usi, subwoofere si amplificator cu dsp si 8 canale avem aici de la AUDISON. Acesta poate suna lejer peste Top Hi-Fi daca este reglat corect si face un soft ca la carte, specific fiecarui BMW in parte.

Stiu, un astfel de pachet costa destul de mult, dar pentru un sunet demn de un BMW, nu mai conteaza, avem chiar si colaboratori in tara care pot oferi garantia de dupa montaj.

Daca nu te-ai lamurit, imi poti scrie un email la adresa: office@sistemehifi.ro sau lasa-mi un mesaj mai jos.

Cu Stima , Ionut Popa!

6 comments to Upgrade sistem audio basic BMW

 • Andrei suciu  says:

  Buna seara ! Detin un Bmw F10 din 2012 cu sistem audio basic format din 4 difuzoare si 2 subwoffer….ma aflu in Anglia asa ca voi incerca sa fac acest upgrade singur cu echiparea sugerata de la Esex..am o nelamurire.
  .unde voi monta amplificatorul ? In porbagaj ? Daca trebuie alimentare separata pt amplificator ? Multumesc !

  • SistemeAudio  says:

   Salut!

   Sunt 2 echipari cu ESX si dsp. Cel din pachet este simplu si functioneaza prin cablajul plug and play lung de aproximativ 2 m. Cel pe 8 canale are si alimentare separata, se va instala in portbagaj.

   Fiind in alta locatie, si nu Romania, cu mai mult de atat nu va pot ajuta.

 • Noris  says:

  Buna ziua, ma intereseaza montarea unui sistem de la ESX, si ma intereseaza daca totul e absolut plug&play, fara nici un fel de decupaje, sau alte modificari, apoi as vrea sa stiu ce se demonteaza pt a instala acest sistem, costul unei astfel de operatiuni, si daca poate fi montat chiar la dv. Multumesc anticipat, o zi buna va doresc!

  • SistemeAudio  says:

   Buna ziua!

   Instalarea va dura 2 zile si va avea costul de 800 lei(conditia ca produsele sa fie achizitionate prin intermediul nostru – astfel veti beneficia si de garantie).

   Se vor desface fetele de usi, zona grilelor ptr tweetere, scaunele iarasi vor fi desfacute din cele 4 torxuri ptr a avea acces la subwoofere.

   Pe langa acestea harneesul va fi instalat intre mufele masinii , navi, astfel totul si aici este plug and play.

   Mai raman de trasat subwooferele de la amplificator si de facut softul ptr modelul dumneavoastra de bmw.

   Cu stimq, Ionut popa!
   0769 310 914

 • Noris  says:

  Va multumesc! In zona Onesti sau Bacau aveti colaboratori pt montaj? Daca se putea rez intr-o zi as fi mers la dv, ass, durand 2 zile as prefera sa rezolv mai pe langa casa…Multumesc!

  • SistemeAudio  says:

   Da. Avem la Bacau, insa manopera va fi diferita de a mea.

   La fel si la Bucuresti, probabil va fi dublu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>