Upgrade sistem audio basic BMW

iunie 7, 2019 AmplificatoareDifuzoarePlayereSubwoofer  2 comments

Upgrade sistem audio basic BMW

Cu siguranta ai intrat pe blogul meu, deoarece pe forumuri nu ai gasit informatii corecte, complete si inca esti in ceata cu ceea ce poti face sunetului de pe BMW-ul tau.

Am efectuat diverse instalari, unele au fost realizate in urma indicatiilor oferite de mine, clientul urmandu-mi sfaturile, alteori au venit cu produsele fara a se informa si poate n-au fost tocmai incantati de rezultat.

Dar pentru tine este clar, acum te documentezi si n-ai cum sa dai gres, macar afli cat te costa in functie de cerinta ta, si vezi daca te incadrezi sau o lasi asa cum este.

Eu nu lucrez cu improvitatii, instalez doar produse aftermarket dedicate, nu fac retrofituri si tiganeli din pricina mai multor motive:

 • incompatibilitate;
 • modificari fete usi, locase, etc;
 • in urma retrofitului, mai toti vand doar difuzoarele si amplificatoarul; acum te intreb pe tine, ce faci daca n-ai tot cablajul de pe masina donatoare?

Ajungand in acest punct, vreau sa ti explic echiparile audio de pe BMW, puterea lor, numarul de difuzoare, apoi o sa ai un articol pentru fiecare tipar in parte:

 1. Stereo sau BASIC audio sistem BMW;
 2. Hi-Fi (optiunea 676);
 3. Top Hi-Fi (optiunea 677) – Logic 7 sau Harman Kardon, BMW Individual.

Detalii despre acestea la modul general vezi in articolul anterior. Click Aici.

Astazi scriu despre varianta audio BASIC, Stereo.

 1. Stereo sau BASIC audio sistem BMW, semnal audio analogic:
  ** 4 canale si 6 difuzoare:

• 2 mid-range, usi fata 10 cm, au un capacitor care protejeaza de frecventele joase si sunt conectate in paralel cu subwooferele de sub scaun;
• 2 mid-range, spate (luneta) 10 cm, sunt taiate din iesirile spate ale playerului la 150 hz, utilizand un crossover tip hpf;
• 2 subwoofere slim, sub scaune, 16 cm in locasuri de 20 cm ;

Frecventa de la 50 Hz la 14 000 Hz
Presiune acustica: 98 dB
Pentru a compensa lipsa tweeterelor si a subwooferelor de 20 cm, fecventele de joase si inalta sunt usor boostate.

Amplificare: se afla in player, echiparea „Business” (M-ASK) si „Professional” (CCC) navigation systems, au functii care nu necista un capacitor pentru taierea de frecvente joase.

 • radio: 4 x 15 W (4 Ohmi)
 • M-ASK: 4 x 40 W (2 Ohmi)
 • CCC: 4 x 25 W (2 Ohmi)

UPGRADE 1:
Un prim pas in imbunatatirea sistemului basic il reprezinta inlocuirea midbasilor din usile fata tip midrange cu difuzoare tip sistem (mibass, filtru si tweeter separat) –> vezi aici difuzoarele dedicate.

La fel procedam si cu difuzoarele de pe polita spate (luneta), inlocuite cu difuzoare tip sistem, sau macar unele coaxiale (tweeterul integrat).

In urma acestui upgrade nu obtinem un plus de volum, ci o inalta mai clara, si o medie mai asezata, sa nu uitam ca amplificarea este tot cea din player, nu au cum sa sune mai tare.

UPGRADE 2:

Inlocuirea difuzoarelor de subwoofer, aflate sub scaun (16 cm) cu cele dedicate si 20 cm diametru.

In urma acestui upgrade obtinem bass mai lung, mai detaliat, insa nu te astepta sa sune mai tare, dupa cum am precizat si mai sus, amplificarea este tot cea din player.

Difuzoare si subwoofere dedicate de BMW, gasesti pe shopul nostru online, click aici.

Probabil te-ai gandit la un subwoofer in portbagaj, dar tin sa te anunt ca daca nu are o putere rms curata macar de 500w(un pachet ok sare de 1500-1800 lei cu o putere reala de 500w rms, restul sunt aberatii).

Pe sedan abia il vei auzi in masina, aceasta fiind foarte bine insonorizata, ocupi si loc de pomana, pe break, precum e91, e61, vor suna si cele de 200 300w rms, acolo, sa zicem… ca mai merge.

Am facut astfel de upgrad-uri doar pentru ca mi-a venit clientul cu sculele, iar la indicatia mea, prefer sa nu ocup spatiu degeaba, exceptie cazurile cand am avut un maniac si a vrut 1000-2000 w rms, 2 3 baterii in plus, si am utilzat adaptoare de nivel active, nu toate nimicurile la 50 lei, etc.

Upgrade sistem audio basic BMW

In conditiile in care esti in ceata si vrei ajutor, imi poti scrie un email la adresa: office@sistemehifi.ro sau lasa-mi un mesaj mai jos.

Subwoofere dedicate gasesti pe shopul nostru aici, avem chiar si colaboratori in tara care pot oferi garantia de dupa montaj.

UPGRADE 3:

Am inlocuit difuzoarele si nu-mi este de ajuns, sunet mai clar, un bass mai ok, dar tot incet s-aude, ce e de facut?

Recomand utilizarea unui amplificator pe 4 canale, minim 4×50 w rms, astfel vom dubla puterea si automat se va auzi mai tare.
Nu te astepta sa sune mai clar, sursa sonora e aceeasi, dar avem un surplus de putere, si sunetul redat mai calitativ de difuzoarele dedicate.

Pe shop avem cateva pachete de difuzoare cu amplificator plug&play, 4x65w RMS cu difuzoare de la:

UPGRADE 4: Maxim posibil.

Inlocuirea difuzoarelor din usi si a subwooferelor de sub scaune, plus un amplificator cu DSP incorporat pe 6 sau 8 canale.

Abia in cazul utilizarii amplificatorului cu DSP incorporat putem vorbi de calitate sonora, gata cu semnalul analogic, vorbim despre digital, soft pentru fiecare model in parte de bmw plus multe alte functii.

Trebuie sa luam in calcul ca vom avea nevoie de harness, cel care ne face legatura intre mufa playerului si extensia iso catre amplificator – vezi aici;

Extensia Iso care face legatura intre harness si amplificator – click aici;
Biampul, face referire la cablurile de la amplificator catre subwooferele de sub scaune – sa nu uitam ca noi avem 4 canale, iar acum vorbim de 6 sau 8 canale.

Upgrade sistem audio basic BMW

Pe shop avem cateva pachete de difuzoare cu amplificator plug&play cu DSP incorporat:

 1. Pachet cu difuzoare usi, subwoofere si amplificator cu dsp si 6 canale avem aici de la ESX.

2. Pachet cu difuzoare usi, subwoofere si amplificator cu dsp si 8 canale avem aici de la AUDISON.

Stiu, un astfel de pachet costa destul de mult, dar pentru un sunet demn de un BMW, nu mai conteaza, avem chiar si colaboratori in tara care pot oferi garantia de dupa montaj.

Daca nu te-ai lamurit, imi poti scrie un email la adresa: office@sistemehifi.ro sau lasa-mi un mesaj mai jos.

Cu Stima , Ionut Popa!

2 comments to Upgrade sistem audio basic BMW

 • Andrei suciu  says:

  Buna seara ! Detin un Bmw F10 din 2012 cu sistem audio basic format din 4 difuzoare si 2 subwoffer….ma aflu in Anglia asa ca voi incerca sa fac acest upgrade singur cu echiparea sugerata de la Esex..am o nelamurire.
  .unde voi monta amplificatorul ? In porbagaj ? Daca trebuie alimentare separata pt amplificator ? Multumesc !

  • SistemeAudio  says:

   Salut!

   Sunt 2 echipari cu ESX si dsp. Cel din pachet este simplu si functioneaza prin cablajul plug and play lung de aproximativ 2 m. Cel pe 8 canale are si alimentare separata, se va instala in portbagaj.

   Fiind in alta locatie, si nu Romania, cu mai mult de atat nu va pot ajuta.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>