Totul despre spikeuri picioruse metalice pentru subwoofere si boxe

septembrie 11, 2018 DifuzoareInsonorizare  No comments

Totul despre spikeuri picioruse metalice pentru subwoofere si boxe

In urma cu o saptamana am citit un e-mail trimis de un user de pe blog,in care ma intreba daca am folosit spike-uri la un anumit proiect.

Evident mi-am adus aminte rolul acestora nu doar estetic cat si functional.

De aceea in acest articol vreau sa-ti prezint un model de spike-uri, si o schema cu care poti merge la strung, sa le faci linistit pentru proiectele tale.

Pana acum mai mult ca sigur ti-ai facut o idee despre felul in care arata spike-urile, ai observat ca din punct de vedere estetic acestea aduc un bonus oricarei incinte acustice.

Sa nu uitam si de rolul lor cand vine vorba de fonoizolatia unei incaperi.

Daca o sursa sonora (de exemplu un subwoofer, standfloor, boxa audio) este amplasata intro incapere cu pereti rigizi, ea va transmite energie sonora atat in aer cat si direct podelei sau peretelui pe care este sprijinita.

Cuplarea directa, prin conexiunea rigida a sursei cu podeaua sau peretii va determina o transmitere foarte eficienta si la distante mari a undelor sonore (in special al frecventelor joase) prin infrastructura rigida a cladirii din care face parte incaperea.

 

Totul despre spikeuri picioruse metalice pentru subwoofere si boxe

 

La randul lor, peretii incaperilor din apropierea camerei originale vor transmite undele sonore in incaperile respective, ajungandu-se pe aceasta cale la transmiterea undelor sonore de frecventa joasa de la sursa pana la interiorul acestor incaperi.

Asa cum ti-am promis, in imaginile de mai jos gasesti schema unui model de spike-uri, usor de realizat, frumos ca model, sper sa-ti fie de folos.

 

Concret in cazul unei camere de auditie, asta inseamna ca sunetele de joasa frecventa generate de o boxa (in special un subwoofer) amplasata direct pe podea, vor ajunge destul de usor in camerele vecine.

Pentru a impiedica acest fenomen, este necesara decuplarea mecanica a boxei de podea, printr-o metoda care sa atenueze transmiterea undelor sonore de joasa frecventa de la boxa la podea.

Din acest motiv, multi fabricanti de boxe le doteaza cu picioruse scurte si ascutite de metal (numite spike-uri) prin intermediul carora boxele iau contact cu podeaua doar pe o suprafata foarte mica, reducand intro anumita masura energia transmisa podelei.

Cel mai eficient mod de a realiza aceasta decuplare consta in intercalarea intre boxa si podea a unor suspensii elastice (bucati de neopren sau cauciuc mai gros), ca sa amortizeze undele de joasa frecventa, avandu-se grija ca frecventa de rezonanta a suspensiei sa fie sub frecventa minima ce trebuie izolata.

In caz contrar ea devenind un amplificator in loc de izolator in zona acelei frecvente din spectrul semnalului.

Astfel, daca trebuie izolat un semnal de audiofrecventa ce coboara pana la 30 Hz, frecventa de rezonanta a suspensiei trebuie sa fie sub 20 Hz (trebuie sa fie de cel putin 1.5 ori mai mica).

Modificarea frecventei de rezonanta a suspensiei se realizeaza prin ajustarea dimensiunilor ei (a grosimii si a suprafetei de contact cu boxa) si a greutatii aplicate asupra ei.

Din cauza esteticului cat si a functionalitati raman la spike-uri, tu ce varianta alegi?

Spike-uri sau alta metoda?

Ionut Popa,

Nu uita sa dai share dar si like : https://www.facebook.com/sistemecaraudio

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>