Se poate instala un amplificator auto in casa sau nu

septembrie 3, 2018 AmplificatoareDifuzoare  No comments

Se poate instala un amplificator auto in casa sau nu

Transformare potrivita sau mai bine il vindem si cumparam unul pentru casa , petrecere?

Ieri am facut ordine in masina si vazand amplificatorul auto mi-am amintit cum imi puneam intrebarile:
– Pot sa folosesc un amplificator auto in casa?
– Cum sa imi pun amplificatorul si subwooferul auto in apartament?
– Ce transformator imi trebuie?

Un subiect interesant pe care o sa-l dezbat in paragrafele de mai jos, tinand cont de experimentele facute de mine.

Inainte de toate vreau sa lamuresc pe cei care nu au nici macar cunostinte minime in ale electronicii.

Un amplificator de casa este format din cateva piese de baza:

1. Transformator (acesta putand fi cu tole sau toroidal – vezi imaginile de mai jos);

2. Punte redresoare (sau Punte de diode – pentru a transforma curentul alternativ in curentul continuu);

3. Amplificatorul propriu-zis format la randul sau din:
– preamplificator;
– etaj final pe integrat, tranzistori sau lampi.

4. Radiator;

5. Corectoare de ton pentru modificarea sunetului – bass, medii, inalte, balans, etc;

6. Orga de lumini, Watt-metru (acele leduri ce lumineaza – indincand intensitatea, volumul sunetului s.a.m.d.).

7. Carcasa, cutia intregului sistem electronic de la punctele 1. 2. 3. 4. 5. respectiv 6.

Amplificatorul audio standard este format din primele 3 puncte enumerate mai sus(4 pentru amplificatorul de casa), asadar noi cand dorim sa folosim un amplificator auto in casa eliminam din start punctele 4. 5. si 6.

Amplificatorul auto presupunem ca il avem, iar noi mai trebuie sa cumparam un transformator si o punte redresoare pentru a alimenta amplificatorul folosit.

Se poate instala un amplificator auto in casa sau nu ?

Simplu pana aici, dar cei cunoscatori vor spune:
– Ce transformator sa folosesc?
– Ce amperaj trebuie sa aibe (acesta fiind dat de puntea de diode/redresoare)?
– Ce voltaj?

In cazul in care amplificatorul auto are o putere mica atunci putem folosi o sursa de calculator mai mare de 400 de W(watti).

Daca avem si carcasa unitatii PC-ului , am rezolvat si problema cu esteticul (cutia amplificatorului, sursei-transformator).

Acum stii ca poti folosi un amplificator auto in casa, dar vreau sa citesti cu atentie urmatoarele randuri si ai sa intelegi de ce nu sunt de acord cu genu acesta de sistem.

Dupa incercarile mele de a folosi un amplificator auto in casa (mai mult din curiozitate), legat la o sursa de PC care genera 12 V(volti) si 12 – 18 A(amperi) am fost dezamagit de puterea slaba.

Apoi m-am gandit ca daca voi face un traf o sa rezolv o mare parte din problema dar nu renteaza din mai multe puncte de vedere:
– in continuare se pierde multa putere – un transformator are in jur de 20% pierderi de putere si convertorul care alimenteaza partea finala a amplificatorului vreo 10% , in total 30%;

– o alta problema este cea cu firele de sectiune mare cu care tre’ sa stai prin casa, cu condensatori, cu punti redresoare de mare putere – intrun cuvant INESTETIC!!!

Legat de sursele de calculator: cele ieftine sunt niste adevarate petarde care merg la limita si nici vorba de puterile scrise pe etichetele acestora, iar cele cu puteri adevarate sunt scumpe.

Cu o sursa de pc se poate proba un amplificator sa vezi daca merge/porneste si nimic mai mult.

Se poate instala un amplificator auto in casa sau nu ?

Concluzie: punand in balanta ambele situatii si costurile componentelor (surse de PC mai rasarite sau transformator , punte redresoare si condensator) rezulta ca este mai bine sa iei un amplif de casa fie el si second-hand cu o putere decenta!!

Daca ai folosit vreodata un amplificator auto in casa spune-mi ce rezultate ai obtinut intrun comentariu mai jos.
Te intreb acum: merita sa montezi un amplificator auto in casa?

Ionut Popa,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>