Modele de ranforsari si intarituri folosite la incintele acustice

iulie 17, 2018 Difuzoare  No comments

Modele de ranforsari si intarituri folosite la incintele acustice

Partea 3

Salut!

Fiecare incinta acustica, boxa cu laturi mai mari de 40 cm are in interior ranforsari,intarituri de diferite forme si marimi despre care voi scrie ceva mai jos.

De aici incolo vreau sa iti aduc aminte ca in prima si a doua parte a acestui set de articole am scris despre: „Materialele din care poti construi o incinta pentru boxe, subwoofere?” si despre „Cum sa construiesti o incinta pentru boxe, subwoofere? „

Ajunsi in acest punct iti pot spune ca rigiditatea cutiei este un factor foarte important.

 

O cutie care vibreaza in ritmul semnalului sonor va fi o cutie cu pierderi mari.

Forma paralelipipedica, mai ales la dimensiuni mari, nu este caracterizata de o rigiditate foarte buna.

Din acest punct de vedere sfera sau cilindrul sunt mai potrivite, permitand atingerea aceleiasi rigiditati la o grosime mai mica a materialelor utilizate.

Pentru a creste totusi rigiditatea cutiilor paralelipipedice se pot introduce intarituri(ranforsari), care vor fi bucati de lemn(mdf,pal,etc) care ating simultan mai multi pereti.

Prezenta intariturilor este necesara mai ales daca lungimea placii este mai mare de 40 cm.

Tipuri de intarituri, ranforsari:

Intaritura, ranforsarea de tip a)

Este o bucata de lemn care atinge incinta pe trei din cei patru pereti fara sa acopere in intregime sectiunea cutiei.

Intariturile, ranforsarile tip b)

Au toate lateralele în contact cu peretii incintei deci ofera o crestere mai mare a rigiditatii.

Ele sunt realizate prin taierea unor guri circulare sau patrate intr-o placa de lemn care altfel ar imparti intreaga incinta in doua .

Gaurile rotunde vor oferi un plus de rezistenta.

Intariturile, ranforsarile tip c)

Sunt simple bucti triunghiulare de lemn care vor asigura o conexiune solida intre doi pereti adiacenti ai incintei.

La realizarea intariturilor, ranforsarilor trebuie sa se realizeze o plasare asimetrica a lor, astfel incat distantele intre doua intarituri sau de la o intaritura la un perete nu trebuie sa fie egale.

 

Modele de ranforsari si intarituri folosite la incintele acustice

 

Se pot adauga oricate intarituri se doreste, efectul lor fiind benefic, cu conditia sa se tina seama de volumul de aer dezlocuit, care micsoreaz volumul de aer din incinta.

Aceste variatii ale volumului, desi relativ mici, pot modifica parametrii acustici ai incintei, mai ales la incintele cu deschidere si trece band , mult mai sensibile la abateri fata de dimensiunile optime.

In ultima parte , asa cum am promis ceva mai devreme, voi preciza si arata prin imagini un model de incinta acusitca pe nume ARIEL (Ariel Speaker System).

P,S. M-ar bucura sa-mi spui in coada articolului daca ai construit pana acum o incinta acustica, etapele realizarii cutiei si procedee.

Ionut Popa

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>