Izolarea peretilor pentru a elimina undele sonore de joasa frecventa

septembrie 16, 2018 DifuzoareInsonorizare  No comments

Izolarea peretilor pentru a elimina undele sonore de joasa frecventa

In ultimele articole am prezentat asezarea corecta a boxelor intr-o incapere si am discutat despre frecventele joase ce sunt transmise prin podea.

Aceste frecvente joase sunt transmise direct de la standfloor, subwoofer (si devin suparatoare atunci cand ajung in camerele vecine).

Rezolvarea acestei probleme a fost simpla, atat de ordin estetic cat si functional.

Este vorba de piciorusele metalice numite spike-uriarticolul poate fi citit aici.

Chiar daca amplasarea difuzoarelor s-a facut dupa regulile descrise in articolele trecute, astfel incat s-a redus simtitor stimularea undelor stationare.

Intr-o incapere cu pereti reflectivi vor exista in continuare o multime de unde sonore reflectate din pereti, in special de frecventa joasa, ce se vor suprapune peste semnalul sonor util.

Astfel ingreunand procesul de auditie din camera, prin fenomene de genul reverberatiei excesive sau a filtrarii de tip pieptene.

Pentru a reduce efectele negative ale acestor reflexii vor fi folosite dispozitivele de tratament acustic, amplasate in diferite puncte din incapere in functie de rolul lor, dupa cum vei putea vedea ceva mai jos.

Ca sa absoarba cat mai eficient undele sonore de frecventa joasa dintro incapere, dispozitivele de absortie acustica trebuie sa fie amplasate cat mai aproape de zonele in care acestea se acumuleaza.

Cum imbinarile dintre fiecare doi pereti si mai ales colturile incaperii sunt zonele cu cele mai mari acumulari de energie acustica de joasa frecventa, acolo vor fi si cele mai indicate locuri pentru aplicarea absortie la undele sonore de frecventa joasa.

Una dintre cele mai eficiente metode in aceasta directie o constituie „taierea colturilor”, adica plasarea pe diagonala (la aproximativ 45 grade) in colturile camerei a unor panouri formate din placi de vata minerala presata.

Se vand de obicei in baxuri a cate 5-10 placi de dimensiunile 60×100 cm si grosimea de 5-10 cm, cu densitatea intre 30 si 60 kg/m3, ce vor fi acoperite ulterior cu o panza mai deasa pentru a nu permite fibrelor sa iasa in aer.

Ideal este ca aceste panouri sa acopere toata inaltimea camerei, de la podea pana la tavan, grosimea lor trebuind sa fie de minim 10-15cm.

Vezi imaginile de jos.

Izolarea peretilor pentru a elimina undele sonore de joasa frecventa

Se pot pune mai multe placi de vata minerala suprapuse , dar nu se va folosi niciun adeziv intre ele.

Placile pot fi lipite direct de pereti , dupa ce au fost taiate marginile la unghi de 45 pentru un mai bun contact cu peretele.

Dar pentru o constructie mai solida se poate folosi un schelet din scandura sau MDF, prins de perete , pe care se vor fixa placile de vata minerala, cu ajutorul unei plase de sarma sau chiar bucati de sfoara capsate in lemn.

Spatiul de sectiune triunghiulara inchis intre panouri si pereti poate fi lasat gol sau poate fi umplut la randul lui cu vata minerala (chiar si mai putin densa de tip sul), pentru a imbunatati absortia undelor sonore.

Acest tip de absorbant lucreaza intro banda larga de frecvente, fiind foarte potrivit pentru uniformizarea raspunsului acustic la semnale cu frecvente joase si medii-joase in orice incapere.

Cu cat latimea panoului este mai mare, cu atat adancimea cavitatii create este mai mare si frecventele la care actioneaza sunt mai joase.

Pentru o latime a panoului de 60-100 cm, coeficientii sai de absortie au valori maxime in banda de 60-120 Hz, scazand usor pentru frecventele mai ridicate, dar ramanand destul de constanti pana aproape de capatul superior al benzii audio.

Obtinerea unor rezultate consistente in absortia de unde joase din incapere presupune folosirea a cat mai multe asemenea dispozitive de absortie, amplasate pe cat ami multe muchii ale incaperii dupa cum poti obeserva in imaginea de mai jos.


Daca din diferite motive muchiile verticale nu sunt accesibile, panourile pot fi aplicate cu acelasi succes si pe muchiile orizontale, dintre tavan si pereti.

Acestea fiind zise, cu siguranta ai ajuns in punctul in care vezi rostul la asa ceva doar in studiouri de inregistrari,etc.

Ei bine, un audiofil tine cont de orice caracteristica pentru a scoate maximul dintr-un sunet.

Nu uita sa dai un share articolului, dar si-un like paginii de facebook:  https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

Multumesc, Ionut Popa!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>