Incinta acustica tip sealed sau bass reflex ori bandpass

Incinta acustica tip sealed sau bass reflex ori bandpass  Partea a8-a.

Vrei sa faci un subwoofer si nu ai idee ce incinta acustica sa alegi.

Inainte de toate trebuie sa analizezi parametri woofer-ului si sa vezi ce valori are EBP-ul.

In urma EBP-ului stabilesti daca incinta acustica trebuie sa fie inchisa sau deschisa iar formula de calcul este raportul dintre Fs si Qes.


Presupunem ca ti-a rezultat un EBP mai mare de 70, iar incinta acustica potrivita este tip bass reflex, iar daca ti-a iesit valoarea mai mica de 50, potrivita ar fi incinta inchisa, sealed despre care poti sa citesti aici.

Ajunsi in acest punct ne punem intrebarea: ce tip de incinta cu deschidere sa aleg?

Mai jos am luat fiecare astfel de incinta acustica si am prezentat avantaje, respectiv dezavantaje.

Incinta acustica cu deschidere (bass reflex):

Incintele acustice cu deschidere utilizeaza un tub acustic acordat pentru a inversa unda de spate a difuzorului astfel incat la frecvente joase acestea sa se adune cu unda directa in loc sa se anuleze reciproc.

Sistemul este acordat in asa fel incat sub o anumita frecventa majoritatea energiei sa provina de la deschidere.

 

Avantaje:

– limita inferioara a benzii mai mica;
– eficienta mai mare decat a cutiei inchise la acelasi volum;
– se poate proiecta pentru obtinerea distorsiunilor mai mici pana in zona limitei inferioare a benzii;
– presiuni acustice mai mari sunt posibile.

 

Dezavantaje:
– sunt sensibile la zgomotul infrasonor ca cel de la partile mecanice ale componentelor audio; rezultatul determina distorsiuni de modulatie si poate duce la defectarea difuzorului de joase;

– cadere brusca sub limita inferioara a benzii, cu efect al cresterii intarzierii de grup si deci afectarea raspunsului la impuls;

– proiectare complicata, necesitand calcule complexe;
– toleranta scazuta la variatia dimensiunilor, o incinta cu deschidere neacordata corect putand ajunge la performante extrem de slabe.

 


Incinta acustica cu radiator pasiv

O mica imbunatatire a performantelor se obtine inlocuind tubul acustic cu un radiator pasiv.

Un radiator pasiv este o componenta care arata ca un difuzor fara sa aibe magnet si bobina mobila.

Materialul utilizat la realizarea membranei trebuie sa fie in general identic cu cel din difuzorul activ, iar diametrul la fel de mare ca al difuzorului.

Avantajul principal ar fi absenta zgomotelor tubului acustic (datorate turbulentelor) iar ca dezavantaje vor fi dificultatea deosebita de acordare si aria suplimentara necesara pe incinta.

Incinta acustica cu linie de transmisie:

Cel mai uzual tip de linie de transmisie utilizeaza o linie lunga, franta in spatele difuzorului (in general de o lungime de 1-3m).

Linia este in general realizata sau placata cu lemn cu fibra lunga.

Linia este proiectata sa aiba 1/4 din lungimea de unda la frecventa de rezonanta asistemului.

Astfel linia realizeaza inversarea undei de spate a difuzorului, furnizand nivele mari si la frecvente foarte joase.
Proiectata corect conduce la raspuns la impuls excelent si raspuns bun la joasa frecventa.

O varianta a acestui tip de incinta acustica este supraumplerea liniei pentru a absorbi virtual toata unda de spate.

Aceasta abordare este utilizata pentru unele sisteme cu banda medie-joasa si medie deoarece conduce la claritate si raspuns la impuls deosebite, in schimb nu este recomandata pentru sisteme ce urmaresc reproducerea frecventelor foarte joase.

Avantaje:
– posibilitatea reproducerii cu acuratete a frecventelor joase;
– performante tranzitorii foarte bune;

Dezavantaje:
– dimensiuni fizice mari;
– dificultate in proiectare si constructie;
– nivele de putere mai mici decat la incintele cu deschidere;

Incinte acustica trece-banda (bandpass):

Incintele acustice trece banda utilizeaza cavitati multiple si tuburi acustice pentru a creste nivelul de iesire, a reduce dimensiunile sau pentru a micsora frecventa de taiere.

Deoarece tot sunetul este radiat de un tub acustic, pe langa taierea frecventelor joase apare si o taiere la frecvente inalte (sisteme trece banda cu banda ingusta) ceea ce face ca aceste incinte sa fie utlizabile in primul rand pentru redarea frecventelor foarte joase.

Avantaje:
– dimensiunile vor fi relativ mici in raport cu performantele atinse;
– eficienta, taierea de la frecvente joase si inalte pot fi schimbate prin proiectare;
– frecventele inalte sunt taiate necesitand filtre de separare diferite.

Dezavantaje:
– filtrare suplimentara necesara pentru a elimina interventia tubului acustic;
– proiectare si acordare extrem de dificila, necesitand instrumente software.

Incinte acustice tip bandpass sunt de mai multe feluri, asa cum poti observa in imaginea de mai jos.

Incintele acustice trece-banda de tip simplu reflex ofera cel mai bun raspuns la impuls si cele mai mici dimensiuni pentru incinta, avand in acelasi timp cea mai mare toleranta la mici erori de proiectare.

Incintele acustice de tip dual reflex si acordate in serie au avantajul unei eficiente mai mari, in schimb raspunsul la impuls este destul de slab, dimensiunile rezulta mai mari si sunt extrem de sensibile la mici erori de proiectare.

Acest lucru conduce la utilizarea incintei simplu reflex in aplicatii de inalta fidelitate (mai ales in interiorul autovehicolelor unde dimensiunile prezinta importanta mai mare) iar a celor dublu reflex si acordate in serie la aplicatii in care puterea acustica este mai importanta.

 

Incinta acustica cu sarcina izobara:

Incinta acustica cu sarcina izobara utilizeaza doua difuzoare, unul montat in incinta, celalalt radiind unda sonora in exterior.

Intre cele doua difuzoare exista un mic volum de aer care de obicei va fi inchis ermetic.

Sistemul se comporta ca fiind prevazut cu un singur difuzor cu masa dubla, Vas la jumatate, ceilalti parametri fiind practic neschimbati.

 

Diferitele configuratii posibile sunt prezentate mai jos:

Toate incintele cu sarcina izobarica au acelasi dezavantaj major si anume necesitatea utilizarii a doua difuzoare identice, ceea ce va creste destul de mult pretul sistemului.

In plus, masa mai mare si volumul mai mic al incintei fac aceste sisteme mai putin eficiente decat cele cu unsingur difuzor. Aceste sisteme sunt totusi utilizate deoarece ofera totusi unele avantaje.

 

Astfel, incinta acustica rezultata poate avea un volum mai mic iar puterea electrica ce poate fi vehiculata va fi de doua ori mai mare.

Deasemenea, conectand electric antiparalel cele doua difuzoare la amplificator vom forta cele doua membrane sa deplaseze in acelasi sens, ceea ce va face ca una dintre membrane sa se miste spre fata difuzorului, cealalta spre spate.

Acest fenomen va avea ca efect anularea neliniaritatilor mecanice ale difuzorului, inerente deoarece membrana nu este perfect rigida si deci se deformeaza cand se deplaseaza.

 

Prima configuratie aparuta a fost cea fata in fata care ofera toate avantajele descrise mai sus, singurul dezavantaj fiind de ordin estetic: unul dintre difuzoare apare plasat invers in fata incintei.

Pentru imbunatatirea aspectului se pot folosi si celelalte configuratii, renuntandu-se insa la unele din avantale sarcinii izobare.

Astfel configuratia incintei acustice cu sarcina izobara in cascada are dezavantajul unei mase mai mari de aer intre cele doua difuzoare, ceea ce reduce cuplajul dintre difuzoare si mareste volumul total al incintei.

Difuzoarele isi vor misca membranele in aceeasi directie astfel incat neliniaritatile mecanice nu mai sunt anulate.

In plus unul dintre difuzoare are magnetul si bobina mobila ininteriorul unei cavitati de volum mic, disiparea puterii electrice ducand la incalzirea mai accentuata a acestuia din urma, provocand abaterea si mai accentuata de la functionarea complementara dorita.

Configuratia incintei acustice cu sarcina izobara antiparalel are acelasi dezavantaj al volumului crescut de aer dintre cele doua difuzoare, in plus ambele difuzoare disipa puterea electrica in acelasi volum mic, puterea maxima fiind astfel redusa in doua moduri: datorita ineficientei evacuarii caldurii si datorita micsorarii excursiei maxime din cauza dilatarii aerului din interior.

Configuratia incintei acustice cu sarcina izobara planara are acelasi dezavantaj al volumului suplimentar de aer dintre difuzoare, prezentand in schimb toate celelalte avantaje.

Este important sa se realizeze conexiunea electrica antiparalel la sursa de semnal electric pentru toate configuratiile exceptand-o pe cea in cascada, pentru obtinerea functionarii corecte.

Acum ca am descris fiecare tip de incinta in parte, si ti-am facut o comparatie prezentand avantaje si dezavantaje, zic eu ca tu esti capabil sa iti selectezi un tip de incinta acustica pentru un subwoofer s.a.m.d.

Vreau sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare:
Incinta acustica tip sealed sau bass reflex ori bandpass ?

Cu stima, Ionut Popa!

Nu uita sa dai like si share paginii noastre de facebook: https://www.facebook.com/sistemecaraudio

Lasă un comentariu