Din ce materiale pot construi o incinta pentru boxe subwoofere

Din ce materiale pot construi o incinta pentru boxe subwoofere

Partea 1

In primul rand vreau sa te salut si sa-ti spun ca urmeaza o serie de articole in care voi face referire la materialele din care pot fi construite incintele acustice.

Pe langa asta, iti voi scrie despre ce trebuie tinut cont atunci cand folosim unul din materialele enumerate mai jos, iar in ultimul articol voi prezenta un model de incinta acustica.

Dupa cum bine ai putut observa, toata lumea foloseste PAL-ul pentru a construi o incinta acustica.

Vreau sa-ti spun ca natura ne pune la dispozitie mai multe materiale din care putem realiza o incinta pentru boxe, subwoofer si asa mai departe.

Exist multe materiale utilizate la realizarea incintelor acustice.

In principiu nu conteaza ce material se folosete cu conditia ca acesta sa aiba anumite proprietati.

Materialul trebuie sa fie foarte rigid, astfel incat sa nu aiba tendinta sa se deformeze sub actiunea variatiilor de presiune din cutie.

Apoi, daca apar totusi deformari, este necesar ca materialul sa aiba atenuare buna asfel incat sa revina in pozitia initiala fara sa intre in rezonanta.

Acest lucru trebuie sa fie valabil pentru toata banda audio, astfel incat o alta necesitate va fi ca frecventa de rezonanta sa fie in gama ultrasunetelor.

Alte proprietati ale materialului sunt de apreciat, chiar daca nu vor fi absolut necesare: aspect fizic placut, usurinta in prelucrare, densitatea scazuta si pretul.

Nu exista un material care sa indeplineasc toate conditiile expuse mai sus, insa exist unele preferate de constructorii de incinte.

 

Mai jos gasesti materiale din care poti realiza o incinta acustica si proprietatile acestora:

1) Placa fibrolemnoasa – de densitate medie (MDF Medium Density Fiberboard) este cel mai folosit în momentul de fata de catre constructorii profesionisti si amatori. Are o densitate între 530 i 800 kg/m3 si modul de elasticitate 0,53 1011 N/m2. Din aceste valori se poate trage concluzia ca este foarte rigid si de asemenea are o atenuare buna . Nu este un material foarte scump, insa procurarea sa poate pune unele probleme;

2) Foaie de furnir – material mai usor de procurat decat MDF, desi cu calitati acustice mai slabe poate sta la baza unor incinte bune folosindu-se unele precautii suplimentare cum ar fi utlizarea întariturilor pentru obtinerea unei cutii rigide;

3) Placa aglomerata (PAL)– are aceleasi avantaje si dezavantaje ca si furnirul insa utilizand o placa aglomerata de densitate mare se pot obtine rezultate bune;

4) Lemn natural – are calitati acustice mai putin bune decat materialele artificiale si in plus sufera de deformari in timp datorit schimbarilor de mediu (in special umiditatea);

5) Materiale sintetice – in aceasta categorie intra diferitele materiale plastice ca policarbonati, rasini, sticle si fibre acrilice sau poliesterice care contin in compozitie alte materiale pentru marirea rigiditatii. Avantajele acestor materiale tin de aspectul placut si usurinta in exploatare dar calitaile acustice sunt mai slabe decat ale materialelor bazate pe lemn.

 

 

De aici incolo iti spun unele materiale care pot parea exotice, dar din care s-au realizat incinte si se pot obtine performante relativ bune:

6) Beton – calitatile acustice ale acestui material sunt deosebit de bune: este foarte rigid, are atenuare buna frecventa de rezonanta ridicata si este ieftin. Ceea ce il face mai putin utilizat sunt dificultatea prelucrarii (dar exist metode specifice de lucru), greutatea mare si apectul neplacut. Se poate realiza o masca exterioara de furnir obtinandu-se o incinta foarte buna;

7) Marmura – calitati acustice excelente, insa este extrem de dificil de prelucrat. Aspectul final deosebit de placut face acest material sa fie totusi utilizat;

 

8) Placi de furnir distantate – iar spatiul dintre ele umplut cu nisip – aceasta este o metoda posibila de a imbunatati performantele unei incinte din furnir.

Prezenta nisipului va imbunatati calitatile acustice prin introducerea unei atenuari mai mari.

Principala problem va fi greutatea destul de mare a unor astfel de incinte.

Trebuie mentionat faptul ca nisipul trebuie sterilizat inainte de introducerea intre cele doua placi.

Din ce materiale pot construi o incinta pentru boxe subwoofere

Ajunsi in acest punct vreau sa facem o recapitulare a ceea ce am scris in aceasta prima parte.

Am prezentat materialele folosite in construirea incintelor acustice (pentru boxe, sateliti, subwoofere, standfloor-uri, center), iar in partea a 2-a voi continua acest subiect scriind despre ce trebuie tinut cont atunci cand folosim unul din materialele enumerate mai jos cum ar fi:
– grosimea materialelor:
– forma cutiei;
– repartitia frecventelor;
– etansarea cutiei incintelor boxelor;
– rigiditatea si intariturile cutiilori.

Stiai de toate aceste materiale?
Te-ai risca sa construiesti o incinta acustica pentru un difuzor cu alt material decat , mdf, pal, lemn?

Ionut Popa,

Facebook: https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

Lasă un comentariu