Despre legarea in serie si in paralel a bobinelor difuzoarelor

Despre legarea in serie si in paralel a bobinelor difuzoarelor

Salut!

In dimineata aceasta am gasit un caiet de-al meu din perioada liceului in care aveam explicat pe scurt rezultatul obtinut in urma legarii in serie sau paralel a difuzoarelor.

De atunci si pana in momentul de fata am efectuat diverse teste si concluzia la care am ajuns este ca nu trebuie neglijat acest aspect deoarece felul in care suna si functioneaza variaza (pe langa tipul membranei difuzorului , modelul de incinta acustica si bariere intalnite in proiectarea acestora care pot influenta si mai mult sunetul, , respectiv functionalitatea).

La proiectarea unui sistem audio trebuie sa se tina seama de toate componentele lantului electroacustic.

 

Din punctul de vedere al celui care proiecteaza incinte o deosebita importanta o prezinta caracteristicile amplificatorului final de putere, deoarece acesta constituie aparatura electronica cu care difuzoarele din incinta intra direct in contact.

 

Din acest punct de vedere, o importanta deosebita o prezinta impedanta nominala a difuzorului.

 

La realizarea unei incinte, proiectantul ar trebui sa cunoasca ce tip de amplificator va alimenta cu semnal difuzoarele, alegerea acestora facandu-se si in functie de impedanta totala ce va fi vazuta de amplificator.

 

O atentie deosebita trebuie acordata acestui fapt mai ales in conditiile in care puterea acustica necesara se obtine de la mai multe difuzoare.

 

In aceste cazuri trebuie avut in vedere faptul ca nu este recomandata legarea in serie a doua sau mai multe difuzoare, chiar daca sunt de acelasi tip.

 

Sa presupunem ca avem doua difuzoare legate in serie.

Datorita micilor diferente intre parametrii celor doua difuzoare, inevitabil vor fi mici diferente intre comportarile mecanice ale celor doua difuzoare.

 

Acest lucru va duce la aparitia unei tensiuni electromotoare induse prin intermediul legaturii serie care va duce la aparitia unor distorsiuni datorate modularii intre cele doua difuzoare.

 

Pentru a vedea si intelege exact la ce ma refer, propun urmatorului experiment.

 

Se conecteaza patru difuzoare in serie si se scurtcircuiteaza capetele conexiunii serie.

 

Daca vei apasa membrana unuia din difuzoare, bobina sa mobila miscandu-se in campul magnetic produs de miez, in ea se va induce o tensiune electromotoare care se va transmite celorlalte difuzoare, determinand membranele acestora sa se deplaseze in sensul opus directiei in care este apasata prima membrana.

 

Acest lucru arata importanta deosebita pe care o prezinta impedanta nominala a difuzoarelor, mai ales in cazul in care puterea electrica este mai mare decat cea la care rezista un singur difuzor si se folosesc mai multe difuzoare conectate in paralel.

 

Despre legarea in serie si in paralel a bobinelor difuzoarelor

Conectarea difuzoarelor in paralel.

Presupunem ca am conectat la bornele amplificatorului cel mult 4 difuzoare, vezi poza de mai jos.

legare dif in serie, paralel
In tabelul urmator se prezinta impedantele vazute de fiecare canal al amplificatorului in fiecare din cele 4 cazuri.

tabel legare serie si paralel difuzoare

 

Partea a doua a tabelului se refera la conectarea difuzoarelor de frecvente joase si subjoase la amplificatoarele stereo care ofera posibilitatea obtinerii unui semnal mono printr-o punte intre cele doua iesiri stereo.

 

Fazarea corecta a celor doua canale (terminalele + si – ale difuzoarelor) este importanta in cazul redarilor stereo cand, pentru obtinerea unei imagini spatiale corecte este necesar ca membrana celor doua difuzoare sa se miste in acelasi sens la aplicarea unei tensiuni care are aceasi polaritate pe ambele intrari.

 

In cazul utilizarii unor difuzoare separate pentru frecvente joase si foarte joase, deseori se prefera realizarea monofonica a acestora din urma (chiar daca restul sistemului este stereofonic) deoarece in acest caz lungimea de unda este mare, ceea ce face dificila si neimportanta localizarea sursei de sunet.

 

In acest fel se realizeaza o importanta economie de cost si de volum fata de un sistem cu doua difuzoare.

 

Acest lucru presupune insa existenta unui amplificator care sa permita obtinerea prin mediere cu o punte a semnalului monofonic din cele doua semnale stereofonice.

 

Mai departe discutam despre difuzoare cu bobina mobila duala.

Difuzoarele cu bobina mobila duala reprezinta acele difuzoare care au bobina mobila realizata cu doua infasurari separate de aceeasi lungime si acelasi numar de spire.

 

Acest lucru determina caracteristici electrice identice pentru cele doua bobine. Aceste difuzoare au aparut datorita faptului ca majoritatea amplificatoarelor audio nu permit obtinerea semnalului mono printr-o punte.

 

O inlocuire a acestei functionari se poate face cupland la fiecare din bobinele difuzorului cu bobina duala mobila cate unul din semnalele stereo realizandu-se astfel medierea mecanica a celor doua semnale.

Acest lucru nu este recomandat, deoarece doua semnale independente aplicate bobinelor cuplate fizic r

igid va duce la aparitia neliniaritatilor, distorsiunilor si chiar a unor modificari ai parametrilor difuzorului.

 

In cazul frecventelor joase si foarte joase acest lucru este mai putin suparator datorita lungimii de unda mari care face ca cele doua semnale sa fie foarte apropiate dar totusi, de cate ori este posibil este bine sa se realizeze sumarea printr-o punte a semnalelor.

 

Despre legarea in serie si in paralel a bobinelor difuzoarelor

 

difuzoare bobina duala legare serie paralel

Difuzoarele cu bobina duala ofera un alt avantaj important si anume al flexibilitatii conexiunilor (vezi poza de mai sus).

 

Astfel, cele doua bobine pot fi cuplate fie in serie fie in paralel, singurul lucru care se modifica fiind impedanta vazuta de amplificator. Ceilalti parametri raman constanti deci o incinta va avea aceleasi dimensiuni si performante indiferent cum sunt conectate bobinele.

 

Difuzoarele cu bobina mobila duala nu trebuie lasate cu o singura bobina alimentata cu semnal deoarece inafara de dezavantajul evident al pierderii a jumatate din puterea acustica, se produce si o modificare a parametrilor difuzoarelor.

Conectarea difuzoarelor cu bobina mobila dubla.

Difuzoarele cu bobina mobila duala ofera avantajul unei flexibilitati in conectare, in acest fel putandu-se realiza o adaptare a incintei la amplificator dupa incheierea proiectarii, fara o pierdere a calitatii.

Acest lucru este util in primul rand pentru firmele care nu realizeaza o proiectare a intregului lant

electroacustic si numai incintele. In acest mod o anumita incinta va putea fi utilizata cu o varietate mult mai mare de amplificatoare, adaptarea fiind facuta relativ simplu de utilizator.

 

In figura de mai jos se prezinta modalitatile de conectare a pana la 4 difuzoare cu bobina mobila duala.

difuzoare bobina duala legare in serie si paralel

In imaginea de mai sus termenii serie sau paralel specifica faptul ca cele doua bobine ale aceluiasi difuzor sunt cuplate in serie sau in paralel.

Din motivele expuse anterior doua difuzoare separate nu pot fi conectate in serie, insa cele doua bobine ale aceluiasi difuzor fiind cuplate rigid fizic, tensiunea electromotoare indusa nu poate produce intermodulatie deoarece cele doua bobine nu se pot misca separat.

In tabelul urmator se prezinta impedantele vazute de fiecare canal al amplificatorului stereo in fiecare din cele 8 cazuri.

tabel legare serie si parelel difuzoare cu bobina duala

Observatie importanta.

Valorile mici ale impedantei au fost trecute in tabel numai pentru consistenta. Numai amplificatoarele de curent mare si de foarte buna calitate suporta sarcini de 0.75 , iar in lume exista probabil numai unul sau doua amplificatoare ce rezista la sarcini de 0.5 , deci conexiunile de impedanta scazuta nu trebuie considerate ca practice.

Ai observat vreodat diferente de sunet redate de 2 difuzoare acelasi model care sunt legate in serie si apoi in paralel?

Dar unul singur cum se aude?

Lasa-mi intr-un coment rezultatul obtinut.

 

P.S. Apasa pe SHARE daca vrei sa inteleaga si alti prieteni modul de legare al difuzoarelor.

Ionut Popa.

4 răspunsuri la „Despre legarea in serie si in paralel a bobinelor difuzoarelor”

  1. SistemeAudio15 august 2020 la 13:25Răspunde

   Cu filtre pentru fiecare in parte.

 1. Pintilii Daniel29 octombrie 2020 la 12:40Răspunde

  Salut. Daca leg 2 difuzoare de medie de 8ohm in paralel, se va pierde efectul de spatialitate, de stereo? Ele vor fi legate pe un singur canal al amp, se va mai simti de unde vine sunetul (stanga/dreapta)? Multumesc

  1. SistemeAudio31 octombrie 2020 la 14:58Răspunde

   Din moment ce vorbim de un amplificator mono, automat zero spatialitate.

Lasă un comentariu