Despre finisajul incintelor acustice standfloor bookshelf center subwoofer

august 15, 2018 AmplificatoareDifuzoareInsonorizarePlayere  No comments

Despre finisajul incintelor acustice standfloor bookshelf center subwoofer

Partea 11.
A trecut aproximativ o luna de cand am inceput sa scriu despre constructia incintelor acustice, boxelor.

Articole in care am detaliat fiecare etapa importanta in realizarea unei incinte acustice fie ea pentru standfloor, bookshelf, center, surround, subwoofer(casa sau auto), si pentru incintele acustice de la spectacole, nunti, sau concerte.

Toate aceste 11 etape sunt valabile pentru oricare constructie de incinta acustica, poti sa citesti mai jos despre fiecare in parte:

Partea 1 Din ce materiale pot construi o incinta pentru boxe, subwoofere?
Partea 2 Cum construiesc o incinta pentru boxe, subwoofere?
Partea 3 Modele de ranforsari pentru incinte acustice.
Partea 4 Cel mai bun material fonoabsorbant pentru boxe, subwoofere.
Partea 5 Despre difuzoare si tweetere. Tipuri si aplicatii.
Partea 6 Care difuzor este mai bun? In functie de materialul membranei.
Partea 7 Tipuri de incinte acustice – avantaje si dezavantaje.
Partea 8 Incinta acustica bass reflex sau bandpass?
Partea 9 Totul despre filtre pentru incinte acustice.
Partea 10 Exista diferente sonore intre cabluri?

In ultima parte scriu despre finisajul boxelor, o etapa ce nu trebuie neglijata atunci cand sistemul creat este la vedere.

O incinta acustica care suna bine, cu un design unic si un finisaj atent realizat, va atrage mult mai usor atentia prietenilor sau a potentialilor cumparatori.

Ajunsi in acest punct iti pot spune ca exista mai multe variante de a finisa o incinta acustica, ar trebui sa o alegi pe cea care se incadreaza in bugetul tau tinand cont de locatia in care aceasta va functiona.

In cazul in care ai construit un subwoofer auto, o simpla mocheta sau o vopsea neagra, dupa ce a fost chituita si slefuita pentru aplicarea grundului de lem este mai mult decat suficient, situatia se schimba radical atunci cand subwoofer-ul este folosit intr-un living sau la diferite evenimente.

Atentie insa, exista si masini de expozitie, pregatite special pentru concursuri de design, acolo detaliul oferit finisarii este unul de exceptie.

Se poate presupune ca am trecut prin toate cele 10 etape enumarate mai sus si am ajuns la ultimul punct, in care trebuie sa ne ocupam de finisajul boxelor.

Ce avem de facut?
Cum finisam incintele acustice, boxele?
Care metoda este mai costisitoare, dar cea mai ieftina?

Un finisaj de calitate fireste necesita bani, si cu cat acordam atentie mai mare la detalii, cu atat costul o sa creasca din pricina materialelor alese si a metodelor aplicarii acestora, fireste rezultatul o sa fie pe masura.

 

Despre finisajul incintelor acustice standfloor bookshelf center subwoofer


Etape ale finisarii boxelor(dupa terminarea fizica a incintei):

1. Rotunjirea, netezirea marginilor(atunci cand suprafata este poroasa) cu o rindea electrica, smirghel;

2. Chituirea locurilor poroase, atentie la chitul folosit, este ceva mai scump dar recomand poliesteric auto sau chit de lem;

3. Smirgheluirea dupa uscarea chitului a incintei acustice cu smirghel(intins pe ceva drept) din ce in ce mai fin, a se evita slefuirea in forma de cerculete;

4. Suflarea, stergerea de impuritati dupa suprafata slefuita,

  • smirgheluita(se poate face cu o carpa curata si diluant) a incintei acustice;
  • in cazul in care suprafata inca nu este fina, se repeta procedurile de la punctul 2 si 3;

5. Vopsea, furnir, autocolant sau mocheta?

a. In cazul in care folosim vopsea trebuie tinut cont de urmatoarele:

– aplicarea unui grund de lem sau primer(un strat nici prea gros nici prea subtire care sa mascheze micile imperfectiuni ramase in urma slefuirii);

– slefuirea cat de cat a grundului dupa ce acesta s-a uscat sau a primerului cu granulatie 1000 1200;

– apoi trecerea la vopsitul in sine, se poate folosi vopsea lovitura de ciocan negru, vopsea mata, sau in cazul in care aplicam o vopsea ieftina, cea mai buna reflexie si pastrare a ei in timp o are savana alchidica cu teflon(in special cea neagra);

  • problema e ca se usuca greu(mai ales daca este racoare) si suprafata pregatita trebuie sa fie ca geamul pentru efecte de oglinda(destul de greu);

– grundul si vopseaua se aplica cu compressor si pistol ca sa iasa ca la carte (pulverizat de la 25- 35 cm);

– pentru a nu face aspectul basicat trebuie presiune cat mai mare,vopsea cat mai diluata si dstanta de pulveriare in situatia aceasta cat mai mare, mai poate fi folosit si trafaletul;

b. Daca folosim furnir am putea spune ca acesta este mai usor de aplicat, pentru ca se pune cu fierul de calcat dupa ce incinta acustica a fost slefuita si curatata.

Totusi este de munca si cu furnirul mai ales daca nu ai o boxa tip caramida cu muchii ascutite, comparativ cu vopsitul mai apare munca in plus la taierea gaurilor, etc;

 

c. Autocolantul nu se lipeste atat de usor, de aceea recomand slefuirea si curatarea de impuritati atenta a incintei acustice, apoi lipirea acestuia.

In cazul in care sunt zone pretentioase si autocolantul nu se prinde usor, foloseste aer cald;

 

d. La captilolul mochetare trebuie sa pui pe toata incinta acustica prenadez (vezi definitie in dex), intinzi bine mocheta, apesi cu putere pentru a se lipi, si tai in functie de necesitate, forma, gauri.

6. Lacuirea incintelor acustice se face prin aplicarea a 2 sau 3 straturi lac peste vopsea sau furnir.
Exista posibilitatea sa apara „coaja de portocala – vizibila si la masini”.

Cat va fi aceasta de pronuntata, depinde de diuza, compresor,lac, straturi, iar metodele cu lac in vopsea se exclud din start;

 

7. Grila, masca de protectie este realizata din tabla perforata, sau daca se doreste un aspect mai placut se poate lipi peste aceasta burete care are si rol practic (impotriva prafului).

Despre finisajul boxelor trebuie sa-ti mai spun ca xista posibilitatea de a gafa si asta o facem pe banii si timpul nostru, daca esti nesigur apeleaza la un expert (valabil pentru oricare etapa in realizarea incintelor acustice), dar nu imposibil.

 

Daca esti nesigur imi poti lasa intr-un coment mai jos intrebarile tale si eu o sa raspund.

Tu ce metoda de finisare ai aplicat pana acum, cum ti-a iesit, recomanzi metoda ta si altora?

Nu uita sa dai like paginii noastre de facebook: https://www.facebook.com/sistemecaraudio/
Cu stima, Ionut Popa!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>