Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio

Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio

Partea a 2-a.

Salut!

In prima parte am scris despre pozitionarea sistemului stereo,5.0 (2.1, 5.1, 7.1, etc fara a lua in calcul asezarea subwooferului).

Inainte sa citesti acest articol care face referire la Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio , te invit sa citesti prima parte.

Daca nu ai rabdare si vrei sa sti concret cum sa pozitionezi un subwoofer atunci pe scurt vreau sa amintesc un lucru: in cazul in care boxele nu sunt de tip Standfloor, se vor monta pe stativele cu care au fost livrate, sau se pot construi altele potrivite mobilierului camerei.

Acestea trebuie sa fie cat mai grele si mai solide pentru a preveni balansarea satelitilor in timpul functionarii (ceea ce ar genera usoare volatari ale sunetului).

Inaltimea optima la care trebuie pozitionati satelitii este inaltimea la care se vor afla urechile ascultatorului, fiind admise si pozitii putin mai ridicate sau mai coborate, in limita a 15-20 grade.

Asadar, acum pot sa-mi pun vestita intrebare: Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio , pentru a obtine un bass constant si curat?

La fel ca in cazul sistemului stereofonic, daca este posibil si atunci cand vrem sa pozitionam corect un subwoofer se recomanda efectuarea de masuratori acustice pentru gasirea celei mai bune pozitii.

In caz contrar, se va aplica metoda „dupa ureche”, similara celei aplicate la sistemul stereo.

Se stabileste zona in care se vor face masuratorile, care (din motive de simetrie) poate fi redusa la sfert din suprafata podelei (de obicei in partea din fata a camerei) si se va diviza suprafata in sectoare mai mici (cu latura de 20-25 cm) amplasandu-se subwoofer-ul pe primul sector.

Se va aplica pe subwoofer un semnal de tipul celui descris in prima parte a acestui articol (la sistemul stereo) si se vor face aceleasi observatii privind consistenta reproducerii diferentelor frecventelor joase.

Experimentul va fi repetat pentru fiecare dintre sectoarele suprafetei stabilite, in final alegandu-se pozitia in care subwoofer-ul se comporta cel mai bine, in care sunetul perceput de ascultator este cel mai constant in intensitatea notelor.

Deoarece numarul de sectoare poate fi foarte mare, este mai bine sa se lucreze cu grupe de sectoare, alegandu-se din fiecare grupa pozitia cu cel mai bun rezultat si in final sa se mai faca o ascultare comparativa a pozitiilor „finaliste” pentru a fi aleasa cea mai bune dintre ele.

De aici incolo nu-ti vei mai pune intrebarea: Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio ?

Executa cu maxima atentie tot ceea ce am scris in aceste 2 articole si o sa ai sunet pe masura incintelor acustice si a amplificatoarelor folosite.

Retine!!!

Evita pozitionarea subwoofer-ului in coltul camerei, unele frecvente joase vor fi mai intense, mai ales in cazul incintelor care au tubul bass reflex orientat catre perete, dar sunetul nu va fi constant.

Din experimentele facute pana acum, am observat ca atunci cand pozitionez subwoofer-ul in colt, in mijlocul camerei abia se mai aude bass-ul, iar pe canapea este prea accentuat, nu mai zic ca in partea opusa a pozitiei subwoofer-ului intensitatea abia mai este sesizabila, exceptand coltul.

In concluzie pot sa te indemn sa te duci in camera in care asculti muzica de obicei, sau chiar in sufragerie, living si sa pozitionezi corect, atat boxele, satelitii, cat si subwoofer-ul.

Uneori ne incomodeaza mobilierul, alteori ne critica sotia/ul, parintii, iubita/ul spunand: „-Ce le tot muti de colo colo, de parca asa nu s-aud bine…”.

Am patit asa ceva o buna parte din timp, dar vreau sa-ti dau o veste buna, facand mutarile acestea regulat, pana cand ii vei da de cap, se va invata toata lumea cu care tu locuiesti, o sa o ia ca pe o activitate normala.

Pana in momentul de fata, unde pozitionai subwoofer-ul?
Intrun colt? La intamplare? Cum suna mai bine?

Cu stima, Ionut Popa!

Nu uita sa dai share pentru a ajuta si pe alti pasionati, dar si un like paginii noastre de facebook: https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

2 răspunsuri la „Cum pozitionez corect subwooferul unui sistem home audio”

 1. CK1 august 2022 la 23:03Răspunde

  Subwoofer este indicat sa fie pus si in spate?
  De exemple: in spatele canapelei?
  In loc de „ora 1” sa fie in pozitia „ora 5”

 2. SistemeAudio11 august 2022 la 07:46Răspunde

  Salut!

  In cazul orei 5, subwooferul va avea zone de rezonanta din pricina canapelei, iar unele frecvente vor suna mai tare fata de altele. Adica pe unele melodii va fi bass iar pe altele mai slab.

Lasă un comentariu