Cum pozitionez corect boxele sistemului audio

Cum pozitionez corect boxele sistemului audio

Cum pozitionez corect boxele sistemului audio? Partea 1

Salut!

Prima activitate pe care am facut-o in dimineata aceasta a fost deschisul PC-ului, apoi mi-am luat o cana cu ceai, 2 cornuri si am dat un search pe youtube: dynaudio si nad.

Am vazut un videoclip interesant in care standfloor-urile erau pozitionate corect, iar subwoofer-ul in apropierea floorstander-ului din stanga.

 

De aici a plecat totul, de la efecte audio, si mi-am amintit ca in urma cu mai multi ani citeam despre pozitionarea corecta a boxelor intr-o incapere, un subiect interesant mai ales pentru cei care au sisteme stereo, 2.1, 5.0, 5.1, 7.1, sau 9.2, 11.2 in cazurile audiofililor.

Ajunsi in acest punct vreau sa-ti explic cum pozitionez boxele sistemului audio pentru a obtine un sunet constant, corect, detaliat, cu efecte maxime.


In primul rand trebuie sa stabilesti orientarea sistemului audio/video in camera, adica determinarea peretului in fata caruia se vor afla boxele principale (frontale).

Preferabil fiind ca usile sau geamurile camerei sa se gaseasca in lateralul sau/si in spatele ascultatorului.

Pe axa de simetrie stanga-dreapta a camerei vei alege pozitia principala de ascultare.

In niciun caz aceasta pozitie nu trebuie sa se gaseasca exact in centrul incaperii (aici isi fac prezenta foarte multe unde stationare), ci undeva mai in spate sau mai in fata, in functie de dimensiunile si forma camerei.

 

Pozitia potrivita datorita slabei influente a undelor stationare principale, este situata la o distanta de 33-38 % din lungimea (sau latimea, in functie de situatie) camerei, fata de peretele din fata sau cel din spate.

In imaginea de mai jos poti vedea cateva situatii in care pozitia de ascultare este corecta (adapteaza schema la camera ta si cauta pozitia optima):


In cazul sistemului stereo, pozitionarea boxelor se face mai rapid, totul este mai simplu: boxele si ascultatorul ar trebui sa formeze un triunghi echilateral cu laturile avand o lungime de 2-4 m.

 

In practica insa, valorile exacte ale unghiurilor si distantelor dintre aceste elemente depind de spatiul disponibil si de puterea boxelor, dar si de raspunsul acustic la frecvente joase al incaperii pentru diferitele pozitii ale boxelor.

Pentru determinarea pozitiilor optime in incapere, atat pentru ascultator cat si pentru boxe, se recomanda efectuarea de masuratori acustice, care permit vizualizarea precisa a raspunsului acustic in fiecare pozitie masurata si usureaza mult alegerea celei mai bune dintre ele, oferind indicii detaliate despre problemele acustice ale incaperii.

In lipsa echipamentelor corespunzatoare, poti face si o apreciere subiectiva.

Un exercitiu pe care ti-l recomand sa-l faci acasa atunci cand vrei sa pozitionezi corect boxele in camera ta este acela cand aplici pe o boxa un semnal sonor cu multe frecvente joase succesive (o melodie cu multe note grave, joase cum ar fi piesele de jazz cu un contrabass cantand un ritm de swing)

Ascultarea (din pozitia de ascultare determinata anterior), se va cauta sa se distinga diferente de intensitate intre frecventele joase emise de boxa (notele cantate de contrabass).

 

Experimentul trebuie sa-l repeti pentru mai multe pozitii din incapere, deplasand boxa cate 15-20 cm intro anumita directie pentru fiecare secventa, pana cand vei determina locul cel mai potrivit de amplasare a boxei, corespunzand celui mai constant raspuns in frecventa in zona joaselor.

Boxa cealalta va fi amplasata simetric (fata de axa de simetrie stanga-dreapta) in cealalta parte a camerei.

Daca vrei sa executi mai usor acest procedeu, este bine sa mai ai pe cineva care sa te ajute cu mutatul secvential al boxei.

In imaginile urmatoare poti vedea cum pozitionez corect boxele sistemului audio intr-o incapere destinata auditiei muzicale, pentru un sistem stereofonic si pentru un sistem surround pe 5 canale (model 5.0).

In situatia sistemului surround, cei 5 sateliti ii vei distribui pe un cerc care are ca centru locul in care se afla ascultatorul.
Unghiurile dintre ele avand valorile indicate in imaginea de mai sus (pozitia subwoofer-ului o discutam in partea a 2-a acestui articol).

Raza acestui cerc, cu valori uzuale intre 1,5 si 4 m, depinde de mai multi factori, cum ar fi:
– dimensiunile si geometria incaperii;
– puterea satelitilor;
– marimea dispozitivului de afisare video folosit (daca acesta exista) pentru a obtine un unghi de vizionare cat mai ergonomic.

In situatia in care nu se poate respecta asezarea circulara a satelitilor, din motive de lipsa de spatiu sau chiar ratiuni estetice, se admit mici variatii ale distantei fata de centrul cercului, dar este recomandabila pastrarea simetriei stanga-dreapta si este indicata operatia de compensare a decalajelor de timp ce apar intre semnalele satelitilor (deoarece toate programele sonore surround sunt mixate in studio in conditiile standard descrise initial).

In caz contrar pierzandu-se din atacul semnalelor redate, ba chiar aparand modificari, sesizabile in spectrul acesotra.

In mod normal aceasta operatie poate fi usor efectuata cu ajutorul reglajelor decodorului Dolby, tinandu-se seama de faptul ca sunetul parcurge (in conditii de temperatura normala a aerului) cam 34 cm intro milisecunda si considerandu-se ca referinta boxa cea mai apropiata de pozitia de ascultare.

Se masoara distantele de la ascultator pana la panoul frontal al fiecarei boxe, se determina diferentele fata de cea mai scurta distanta aflata si astfel se pot stabili intarzierile de timp produse pe fiecare cale fata de cea aleasa referinta (aproximativ 0,3 ms la fiecare 10 cm), urmand sa se seteze valorile corespunzatoare in reglajele de Delay Time Compresion de pe decodorul Dolby (daca acesta permite).

In cea de a 2-a parte voi scrie cum sa pozitionezi subwoofer-ul, ba chiar vin o completare in cazul bookshelf-urilor, satelitilor.

Tu cum ai asezat sistemul audio?

Ai folosit mai multe metode, daca da, spune-mi care este cea mai eficienta printr-un comentariu mai jos.

Nu uita sa dai share pentru a creste aceasta comunitate de audiofili si like paginii noastre de facebook.

https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

Ionut Popa

Lasă un comentariu