Cum pot reduce zgomotul din autoturism

Salut!

Stam foarte multe ore in trafic, iar zgomotele din exterior dar si cele produse de trenul de rulare, devin obositoare, stresante.

Dupa ce ca stam la cozi infernale, drumurile cu gropi, mai avem si zgomotul motorului care amplifica vibratiile in masina, plastice, iar senzatia de stres, nervi la volan creste.

Te inteleg perfect, am condus multe marci, inclusiv Audi, Mercedes, BMW, despre care stim ca sunt din categoria premium, si cu toate astea, vin la insonorizat.

Vezi foto mai jos.

Fie ca vorbim de o masina veche, medie ca vechime, dar si noua, insonorizarea ne creeaza o stare de bine la volan, confortul duce la acea placere de a conduce.

Este foarte important pentru sanatatea noastra, fie ea fizica sau psihica.

Daca o durere de spate dupa un drum lung, tine de suspensia masinii, sau de confortul scaunului, ei bine, starea de agitatie, durere de cap, nervi, vine de la zgomotul din masina.

Am auzit expresia: dau muzica tare si nu ma mai deranjeaza, adevarat, dar pentru cat timp?

Sau ce te faci cand iesi din localitate, si n-ai stare pentru muzica tare, dar nu auzi radioul cand conduci cu 100 km/h si esti nevoit sa tot urci volumul playerului?

La tot acest stres contribuie si traficul, dar altfel te vei simti intr-un autoturism insonorizat, fata de unul zgomotos, pana si sistemul audio va avea de castigat.

Insonorizarea autoturismului, o recomand fiecaruia dintre noi!

Eu personal mi-am insonorizat pana in prezent (Oct 2021) 3 masini in ultimii 7 ani, Un Ford Fiesta diesel, un Audi A4 Benzina, iar acum este in proces un Ford Kuga.

I-am insonorizat partea de spate, o sa continui si cu restul in functie de montajele ce le am programate, materialele sunt pregatite, inclusiv auditia o sa fie inlocuita cu una premium cu DSP.

Deja simt diferentele din spate, si abia astept sa inchei cu insonorizarea completa, in 3 straturi: Vibro , termo si fono absorbanta.

Cum pot reduce zgomotul din autoturism

Ajungand in acest punct, vreau sa iti explic:

  • in ce consta insonorizarea;
  • costurile materialelor;
  • modul de aplicare corect;
  • de ce manopera are x pret.

In ce consta insonorizarea autoturismului?

Aplicarea de materiale vibro, termo, fono absorbante pe care le gasesti aici, specifice pentru fiecare zona: podea, oale roti, aripi, plafon, usi, fete usi, portbagaj, haion, fie suprafata din plastic sau tabla.

Despre costurile materialelor.

Insonorizantul pe langa m2 de acoperire pe care ii are un pachet, poate fi de grosimi mici sau mari, dar si de calitate entry level, medium sau premium.

Asadar materialele mai scumpe, vor avea grosimi mai mari, fireste, pentru fiecare categorie in parte, dar si calitate superioara.

O sa iti zic pe scurt ca materialele pentru o insonorizare in 3 straturi a 4 portiere pot fi cuprinse intre 600 si 1200 lei, totul tine de calitatea materialului.

Sa insonorizezi complet un autoturism precum un Logan, aproximez un 3000 lei materialele, iar pentru un suv mediu 3500 lei.

Preturile fac referire la costurile din oct 2021, nu sunt batute in cuie, depinde si de la un magazin/instalator la altul.

Insa mai jos nu au cum sa fie, pentru ca ori nu se aplica 3 straturi, ori materialele sunt de proasta calitate, nu au CERTIFICARE in aceasta directie.

Cum pot reduce zgomotul din autoturism

Eu cel mai mult aplic material insonorizant de la STP , producatorul rus Standartplast, vezi mai jos de ce.

Au fabrica la Ivanovo, aproape de Moscova, in continuu studiu si dezvoltare in domeniul integrarii acustice inca din 1996.

Ba chiar sunt furnizorul de insonorizant pentru: Volkswagen, Ford Sollers, Nissan, Treves, Faurecia, Magna, Gaz, AutoVaz, UAZ si alte fabrici de automobile.

Asta pentru ca STP este certificat ISO / TS 16949, ISO 14001, certificare Q1 de la Ford, adica sunt testate atat la temperaturi de sub 40 grade , cat si la 100 grade, si multe alte studii. Site-ul lor aici.

Modul de aplicare corect.

Inainte de toate se vor degresa suprafetele, curatat, aspirat, uscat.

Materiale vibro, alcatuite din butil si foita aluminiu, sunt specifice pentru fiecare zona din plastic sau tabla.

Materialele cu grosime mai mare vor fi aplicate pe podea, iar cele mai subtiri pe tabla de la usi, plafon, sau fete de usi.

Obligatoriu stratul 1 sa fie vibro, iar peste acesta vin buretii termici, strat 2, uneori sunt termo fonici, fireste pe grosimi.

Cu cat grosimea va fi mai mare, cu atat izolatia va fi mai buna, dar tine te rog cont de cat permite distanta de la o tabla la alta in usa, sau de buretii aplicati pe mocheta de la podea.

Vream ca la finalul instalarii, sa putem aseza totul ca din fabrica, materialele termo le gasesti dand click aici.

Apoi stratul 3, stratul final, aplicat peste stratul termic, face referire la bureti pentru plafon, usi, aripi, arcade roti, sau material dedicat pentru podea.

Materialele fonice sunt de gasit aici.

De ce manopera are pretul X si nu Y

De ce manopera are pretul de 1000 si nu 500 sau 5000 si nu 2500, de ce primesc oferte diferite, raspunsul o sa il afli mai jos.

Am dat preturi de referinta, manopera o va stabili cel care va aplica materialul, si difera de la un service la altul, in functie de ce se va insonoriza si in cate straturi.

Doar ce am achizitionat un Ford Kuga mk3 nou, model 2021 (o masina silentioasa pentru segmentul din care face parte, chiar m-a surprins, dar daca este loc de mai bine, de ce sa nu profit).

O sa enumar mai jos cateva aspecte legat de calitatea executiei insonorizarii, de aici si diferenta de pret a manoperei, a rezultatelor de dupa insonorizare:

  • acela care va face insonorizarea, are un portofoliu in care poti vedea executate insonorizari?
  • esti relaxat cand te gandesti ca iti va demonta intreg interiorul, oare il va mai pune corect la loc?
  • de ce dureaza o saptamana si nu 2 zile (depinde asta si de numarul de persoane care efectueaza insonorizare, fireste si de numarul de ore lucrate pe zi);
  • instalatorul iti poate arata o diploma, dovada a unui curs in domeniul insonorizarii, cum poti fi sigur daca el stie despre insonorizare mai multe decat tine?

Cum pot reduce zgomotul din autoturism

Uite ca am ajuns la finalul articolului, despre insonorizare am scris si in articolele mai vechi, dar am cuprins date tehnice, iar in cel de astazi, am vrut sa fiu ca un prieten care iti prezinta realitati, nu povesti, totul pe intelesul tau.

Rubrica mea cu tarife ale insonorizarii, o gasesti aici pe site, dar si cateva lucrari expuse in imagini.

Am luat parte la fiecare curs in acest domeniu, primul fiind in 2016, al doilea in 2018, iar mai nou in 2021.

Fara aceste cursuri, n-as putea face o recomandare, dapoi o insonorizare corecta.

Trebuie sa invat, in felul acesta voi tine pasul cu evolutia materialelor, produselor, cu cerinta clientilor mei.

Cum pot reduce zgomotul din autoturism

P.S: Aud intrebari de genul, cu cat creste greutatea autoturismului, dar consumul masinii?

Aproximez intre 30 si 60 kg, depinde foarte mult de materialele aplicate, si ce suprafata cere fiecare autoturism.

Datorita imbunatatirii insonorizarii, obtinem un regim termic mai bun, asadar vara va sta rece in masina mai mult timp, iarna se va mentine caldura.

Climatronicul va folosi AC timp mai scurt, si la intensitati de ventilatie mai mica, compresorul nu va lucra continuu.

Iarna avand capitonajul specific pentru capota motor, acesta va retine caldura in compartimentul motorului, si astfel va urca mult mai repede apa in zona de 90 grade.

De aici rezulta o economie de carburant, mai ales la porniri si opriri dese in localitate.

Pe scurt, greutatea in plus compenseaza cu beneficiile de mai sus.. oricum eu nu am simtit ca ar rula mai greu masina dupa insonorizare.

Iti pun o intrebare logica, si o sa iti dispara teama provenita in urma insonorizarii… e ca situatia cu vulpea cand nu ajunge la struguri..

Simti vreo diferenta cand autoturismul are rezervorul plin, fata de atunci cand este gol?

Daca ai intrebari, nu ezita sa imi lasi mai jos un comentariu, raspund mereu, dar la final de saptamana, cand ofer timp si acestui lucru.

Cu stima, Ionut!

Un share o sa ajute si alte persoane interesate de acest subiect, iar eu iti multumesc in avans, o zi frumoasa in continuare!

Lasă un comentariu