Cum influenteaza sunetul pozitia tubului de bass reflex

septembrie 5, 2018 AmplificatoareDifuzoareInsonorizare  3 comments

Cum influenteaza sunetul pozitia tubului de bass reflex

Salut!

In ultima luna am tot discutat despre cd playere auto, lista cu producatori si notele pe care le merita o sa continue, dar astazi am ales o tema interesanta care face referire la cum influenteaza sunetul pozitia tubului bas reflex.

Asa cum se poate observa in titlul articolului am ales acest subiect pentru ca o parte din membrii comunitatii care m-au rugat sa le fac o schita, proiect pentru boxe, mi-au scris intr-un e-mail intrebarea: „Influenteaza sunetul in vreun fel – pozitia portului , in fata sau in spate? ”

Orice solutie poate sa dea rezultate bune daca e bine implementata.

Asadar atunci cand alegem sa construim o incinta bas reflex ce foloseste tub/tuburi/porturi bas reflex, trebuie sa tinem cont de diametrul si lungimea acestuia pentru a obtine un acordaj cat mai apropiat de Fs-ul woofer-ului.

Acordajul poate fi calculat dupa ce cunoastem volumul incintei si parametrii T/S ai difuzorului.

Pozitia portului bas reflex in fata , in lateral, sau in spate nu influenteaza sub nicio forma sunetul.

Cum influenteaza sunetul pozitia tubului de bass reflex

Daca portul bas reflex este pus in spatele incintei, aceasta va fi mult mai sensibila la pozitionarea in camera (nu trebuie sa fie aproape de perete).

Portul/tubul bas reflex nu trebuie pus exact in coltul incintei si nu trebuie asezat in calea unor obiecte (de exemplu: difuzoarele) pentru ca o sa scoata un sunet vajait cam tare, nu tocmai placut.

Solutia cea mai comuna este pozitionarea in fata care asigura o mai usoara integrare in mediul de auditie.

 

Cele mai bune tuburi de bas reflex sunt cele care au forma la capete evazate asa cum poti vedea in imaginea de mai sus.

Sunt diferite procedee prin care se pot evaza, una din metode fiind incalzirea si apasarea acelei tevi de plastic pe gatul unei sticle de cola (2L).

Oricum exista incinte in care portul de bas reflex este pus in spatele difzorului (la care se adauga un tub in jurul sau).

In asa fel incat difuzorul sa pompeze aer in tubul de bas reflex marind astfel spl-ul incintei la rezonanta fara a fi nevoie de a creste diametrul tubului si volumul incintei.

Tu unde ai pozitionat tubul de bas reflex, si de ce ai ales acea zona?

 

Nu uita sa dai un share, dar si un like paginii noastre de facebook:  https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

Multumesc, Ionut Popa!

3 comments to Cum influenteaza sunetul pozitia tubului de bass reflex

 • Vasi  says:

  Salut… In legatura cu tubul de bass reflex eu l.am pus in fata defapt am pus doua (L-12cm,diametru 5cm) pe o incinta de 80 litri la care am atasat un dif de 400w cu 4ohmi dar cu toate astea nu iese aer prin tuburi.

  • Misu Chiri  says:

   sunt foarte mici tuburile tale
   la un Pioneer de 25cm, in cutie de 34 litri, am pus tub cu diametrul de 7.5cm si lungimea de 22cm asa cum recomanda producatorul, si volumul incintei tot din fisa difuzorului l-am luat. Prin acel port, in anumite conditii (frecvente foarte joase de bas 10-15hz) se poate simti aerul care iese si de la aproape 2m.

   Pt volumul cutiei tale ar fi nevoie de un tub de 10cm diametru si lungimea de 30-35cm dar e greu de spus exact fara detalii despre difuzor

 • SistemeAudio  says:

  Salut!

  Probabil xmaxul difuzorului este mic, nefiind unul dedicat de frecvente joase.
  Totusi 2 porturi de 5 cm cu adancime de 12 cm, acordeaza destul de sus. De curiozitate, astupa unul din porturi si vezi daca-ti place mai mult cum suna.

  Astept vesti!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>