Cum construiesc o incinta pentru boxe sau subwoofere

iulie 16, 2018 Difuzoare  No comments

Cum construiesc o incinta pentru boxe sau subwoofere

Partea a 2 a.

Salut!

Ieri am inceput o serie de articole in care am prezentat materialele folosite in construirea incintelor acustice (pentru boxe, sateliti, subwoofere, standfloor-uri, centere).

 

Azi voi continua acest subiect scriind despre ce trebuie tinut cont atunci cand folosim unul din materialele enumerate in prima parte, cum ar fi:
– grosimea materialelor:
– forma cutiei;
– repartitia frecventelor;
– etansarea cutiei incintelor boxelor;
– rigiditatea si intariturile cutiilori.

 

Sa le luam pe rand:

a) Grosimea materialelor.

Pentru a construi corect o incinta acustica trebuie sa ai in vedere grosimea materialelor. Aceasta variaza in functie de volumul dorit, insa o grosime de cel putin 1 cm este necesara, la volume ale cutiei de peste 15 litri fiind necesare grosimi mai mari pana la 2 cm.

Orice incinta poate fi imbunatatita crescand grosimea peretilor deoarece rigiditatea creste cu puterea a treia a grosimii.

De asemenea, din cauza ca masa va creste proportional cu grosimea (la suprafata constanta) prin cresterea grosimii se va creste si frecventa proprie de rezonanta a materialului spre frecvente mai mari (ideal ultrasonore).

 

b) Forma cutiei.

Este de asemenea importanta. Pentru a micsora efectul undelor stationare care apar in interiorul cutiei si pentru a micsora efectul difractiei la frecvente inalte este bine sa se evite realizarea unei cutii de forma unui cub.

Forma ideala ar fi cea sferica dar aceasta ridica probleme deosebite de realizare.

Din aceasta cauza in practica este adoptata forma paralelipipedica adoptandu-se mici artificii pentru micsorarea efectelor negative.

Astfel se rotunjesc colturile si muchiile si se inclina peretele din spate al incintei.

De asemenea difuzoarele nu se monteaza central, in masura posibilitatilor.

 

c) Micsorarea undelor stationare.

Pentru micsorarea efectului undelor stationare este bine sa se realizeze o repartitie cat mai buna a frecventelor proprii de oscilatie pentru toate cele trei laturi.

Exista anumite rapoarte recomandate intre dimensiunile cutiei: 1/1,202/1,435 sau 1/1,401/1,863. Interiorul cutiei este bine sa fie umplut cu material absorbant: vata de sticla sau mineral , fibre de sticla, burete.

Deoarece solutia umplerii intregii incinte cu material pune problema protectiei spatelui difuzorului, se poate realiza depunerea materialului absorbant pe peretii incintei.

d) Etansarea cutiei.

Este importanta etansarea cutiei pentru a preveni pierderile sonore prin spatiile care pot ramane in urma realizarii.

De aceea se impune utilizarea unui clei special pentru lemn la toate punctele de imbinare intre placi care pe langa avantajul astuparii tuturor spatiilor libere ramase va imbunatati si rigiditatea cutiei.

Se admite realizarea unei gauri de diametru mic pentru egalizarea presiunilor statice din interiorul si exteriorul cutiei.

 

e) Ranforsari, intarituri.

Dupa cum am amintit inainte rigiditatea cutiei este un factor foarte important. O cutie care vibreaza in ritmul semnalului sonor va fi o cutie cu pierderi mari.

Forma paralelipipedica, mai ales la dimensiuni mari, nu este caracterizata de o rigiditate foarte buna.

Din acest punct de vedere sfera sau cilindrul sunt mai potrivite, permitand atingerea aceleiasi rigiditati la o grosime mai mica a materialelor utilizate.

Pentru a creste totusi rigiditatea cutiilor paralelipipedice se pot introduce intarituri(ranforsari), care vor fi bucati de lemn(mdf,pal,etc) care ating simultan mai multi pereti.

Prezenta intariturilor este necesara mai ales daca lungimea placii este mai mare de 40 cm.

 

In concluzie, pentru a construi corect o incinta acustica trebuie tinut cont de aspectele enumerate mai sus. Asta doar dupa ce asa cum am explicat in primul articol din acest set (Cum fac o incinta acustica?) se alege un tipul materialului.

In partea a 3-a voi scrie despre ranforsari si tipul acestora, respectiv pozitionarea lor, iar in ultima parte prezint un anumit tip de incinta acustica.

Cum construiesc o incinta pentru boxe sau subwoofere

Te rog sa-mi lasi intr-un comentariu dificultatile cu care tu te-ai intalnit atunci cand ai vrut sa realizezi o incinta acustica, ce te-a facut sa renunti, cum ai reusit sa duci la bun sfarsit intregul proiect?

Nu uita sa dai share pentru a ajuta pe cei ce au nevoie de aceste informatii, multumesc!

Ionut Popa,

Facebook: https://www.facebook.com/sistemecaraudio/

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>