Cum aleg corect un subwoofer auto

Cum aleg corect un subwoofer auto

Salut!

Este week-end prelungit, zi de sarbatoare, pauza cu munca si vreau sa profit, sa-ti mai scriu despre pachetele de bass, subwoofere, amplificatoare.

Am trecut personal (pe masinile mele) prin toate etapele ce tin de bass mai mult, si voi face o lista mai jos:

  • subwoofere care sa ofere bass de completare, produse de firma sau de duzina, diferentele de sunet fiind clare, calitatea se simte atat la ureche, dar si la buzunar;
  • subwoofere de competitie, unele entry level, altele mid-level, si cele top foarte grave, buget nelimitat;
  • subwoofere care sa nu ocupe loc, compacte, de o calitate mare, pret pe masura, comparativ cu variantele necompacte, precum tuburile…

Toate acestea de mai sus, pot satisface o gama larga de frecvente joase, pentru toate urechile si pentru toate buzunarele.

Cum aleg corect un subwoofer auto

Am stat si am analizat foarte bine pentru clientii mei, am incercat sa ma pun in postura lor, si sa-mi aduc aminte cum reactionam eu la anumite recomandari.

Astfel am ajuns la urmatoarele concluzii, pe care le voi detalia in mai multe fraze, in acest articol.

Sa ne gandim foarte bine ce dorim defapt, caci bass care sa-mi cante sub 60 hz din difuzoare, este greu sa obtin, mai ales sa se si simta bine.

Chiar si cu difuzoare de calitate mare, amplificator cu DSP, insonorizata portiera, nu pot obtine dintr-un midbass, frecvente joase ca de woofer + incinta = subwoofer.

Din fericire pentru unele marci, precum Mercedes, BMW, au locas pentru subwoofere dedicate de 20 cm, flat, sub pedale, picioare pasager, respectiv BMW-ul sub scaunele fata, sau la Audi pe polita spate.

Inlocuire difuzoare Mercedes w205 w213 w222 c217 x253 c25

Amplificate vor suna extraordinar de bine, avand subwoofere pe piata si de 180w rms, suficient atata timp cat iti suna direct de sub scaun, nici nu merita vreo cutie prin portbagaj, oricum nu va suna..

Alte marci au subwoofer in echiparea premium, in portbagaj, remarc asta pe Break sau SUV, in unele situatii… in exact aceasi incinta se poate pune alt woofer.

Automat va fi nevoie si de amplificator pe masura noului woofer, cu functie de auto turn on, hi level imput, si sa suporte voltaj maricel pe hi-imput.

Dar ce ne facem noi, cei care n-avem astfel de echipari, ci difuzoarele din usi, polita spate, ba chiar si de dimensiuni 13 cm..10cm, din care nu ai cum sa scoti urma de bass?

Ei bine, am ajuns intr-un punct important si vreau sa te lamuresc.

In cazul in care vorbim de marci premium, forma autoturismului fiind sedan, limuzina(Audi, Mercedes, BMW, cateva modele VW, Lexus, etc), e greu cu subwooferele.

Aceste modele sunt atat de bine insonorizate si mare lucru nu o sa simti inauntru, doar porbagajul care va zdrangani de pomana.

Un subwoofer de 200-300w RMS curati, (atentie!! Si amplificatorul trebuie sa aiba putere asemanatoare, el va impinge wooferul), il vei instala degeaba pe modelele premium.

In lista de 200-300w RMS includ pachetele de bass cu tub de la Alpine, JBL, cateva modele sub 900 lei de la alte branduri, dar si cele de duzina, Peying, Sal, Dibeisi.

Cu cele de mai sus o sa faci treaba doar pe hachback, precum Golf, Focus, eventual un Break, indiferent de producatorul auto, dar nu pe sedan sau limuzina.

Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto

Pentru modele sedan, categoric un minimum de 400w RMS atunci cand dorim o rotunjire a sunetului de pe masina, avem producatori precum Hertz, Audison, ESX, Focal, JL Audio, Match, Helix, Crunch, GRound Zero, Aura, Vibe, Musway.

Iar daca avem difuzoare pe care le vom amplifica, minimum 600w RMS, asa cum am instalat pe acest Passat, Audi, BMW, Mercedes, din imagini, ESX, Ground Zero

Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto

Pentru cei care doresc mai mult, exista pachete mai potente, pretul crescand si las un link cu toate disponibile aici.

Producatori diversi: Audison, Alphard, Aura, DeafBonce, Crunch, ESX, Edge, Ground Zero, Hertz, JL Audio,MB Quart, Musway, Vibe, etc.

Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto

Cum aleg corect un subwoofer auto

Ajuns in acest punct, vreau sa ii lamuresc si pe cei care cred ca, daca vor lua un difuzor, si ii vor construi o incinta, vor iesi mai ieftin.

Pentru pachetele standard obti gratuit kit de cabluri, iar costurile de producator pentru o incinta nu o sa le poti scoate, s-a scumpit PAL-ul.

Nu mai zic de MDF sau Tego, sa nu cumva sa construisti din PFL incinte, cu acelea doar custi de catei, nu au raspuns bun, nici ranforsate excesiv nu scoti mare lucru.

Ceea ce vreau sa zic, producerea incintelor in regie proprie, atunci cand luam difuzoare de subwoofer ieftine, nu renteaza, iesi la costuri mai mari , decat sa cumperi acelasi difuzor cu tot cu incinta.

Avem aici diverse subwoofere, unele cu incinta din PAL, altele din MDF, puteri si marimi diferite, unele dintre le poti gasi aici si sub forma de pachet bass, au kit de cabluri inclus + amplificator

Oricum amplificatorul si kit-ul de cabluri tot din magazin le vei lua, si vei iesi per total cu timp si nervi ocupati, plus bani mai multi aruncati, posibil si un sunet slab.

In situatia in care suntem nebuni cu muzica si dorim peste 1000w RMS, da apelam la un woofer zdravan, care cu siguranta nu o sa vina cu incinta standard, ci recomand sa fie facuta custom la un constructor de incinte.

Cum aleg corect un subwoofer auto

In urma unui acordaj corect, o sa sune bine, iar amplificatorul trebuie sa fie si el dimensionat corect, la fel si conectica, nu mai zic ca de la 1000w RMS, deja vorbim de a 2-a baterie instalata.

Aproximez un 4000 lei minimum investitie , atunci cand vrem un 1000w rms curati.

Sa lasam povestile, pe care le vedem scrise in descrierile produselor 1500w putere maxima, si ele costa 700 lei, abia canta 100-200w.

Am ajuns iata si la sfarit, iar eu vreau sa ma asigur ca ai inteles corect to de mai sus.

Daca avem auto hachback sau break, indiferent de marca, vor suna bine si pachetele de bass sub 200-300w RMS, aproximez sub 1000 lei

Daca avem auto sedan, marci non-premium, se vor simti auzite si pachetele de bass sub 400w RMS, sa zic asa buget intre 900-1500 lei.

Pentru modele premium sedan, limuzina, 400w sunt putini, abia de la un 600w RMS, o sa se faca simtite frecventele joase, si automat costurile pentru asa puteri sunt lejer peste 1600 lei-2000 lei.

Preturile din articol sunt pentru anul 2022, odata cu trecerea anilor acestea mai cresc.

Cum aleg corect un subwoofer auto

Atunci cand amplificam difuzoarele din usi, trebuie sa luam in calcul ca subwooferul si amplificatorul lui trebuie sa fie mai puternice, altfel vom fi acoperiti de medie si inalta.

Pentru cei unde spatiul reprezinta o problema, exista subwooferele compacte, sunt o idee mai scumpe fata de cele cu incinta trapezoidala, sau tub, puteri de pana in 500w rms.

Cum aleg corect un subwoofer auto
Cum aleg corect un subwoofer auto

Am prezentat comparatii intre subwooferele compacte si cele normale pentru puteri rms egale, in acest articol.

Acestea fiind spuse, iti recomand sa alegi odata si bine, iar daca nu te descurci, poti sa-mi lasi un comentariu mai jos.

De regula raspund la final de saptamana la emailuri, dar si la comentariile de pe blog.

Cu stima, Ionut!

Lasă un comentariu