Care este diferenta dintre o boxa activa si una pasiva

iulie 6, 2018 AmplificatoareDifuzoarePlayere  No comments

Care este diferenta dintre o boxa activa si una pasiva

Salut!

Pentru ca ieri a fost duminica, am iesit la un gratar cu mai multe cupluri. In grup era fratele mai mic al unui bun prieten(un pusti care abia terminase liceul) si avea o nelamurire legata de boxele active si pasive(eu avand un subwoofer pasiv pe masina – de aici a plecat totul).

Toate bune si frumoase, am lasat gratarul deoparte si am inceput sa-i zic pe scurt lui Mihai despre diferentele dintre acesta si m-am gandit ca ar fi de folos un articol cu acest subiect pe blog.

Sa le luam pe rand:

1. O incinta ACTIVA, sau „BOXA” ACTIVA pe langa difuzoare, mai are incorporata amplificarea. Aceasta trebuie conectata la sursa de semnal si priza. Din acest motiv poti lua semnal audio de la absolut orice aparat (cd-player, laptop, etc.) care are o iesire pentru casti.
Vezi poza de mai jos:

2. O incinta PASIVA, sau „BOXA” PASIVA nu are incorporata amplificarea. Aceasta este formata din incinta acustica, unul sau mai multe difuzoare, iar in majoritatea cazurilor gasesti un filtru pasiv si are nevoie de un amplificator audio separat.
Vezi in imaginea urmatoare:

 

Dar daca facem referire la sistemele audio 2.1, 5.1, 7.1, Home Cinema s.a. ce fel de boxe folosesc?

Simplu, probabil ti-ai dat deja seama care dintre boxe este activa si care pasiva, dar pentru ca vreau sa ma conving ca vei intelege totul corect, detaliez subiectul:

 

BOXELE PASIVE:
Incintele sistemelor de boxe pasive sunt incinte acustice care au exact aceleasi calitati si proprietati ca si incintele boxelor active, construite cu exact aceleasi materiale, dupa aceleasi principii (asta in cazul in care vorbim despre acelasi producator de sistem audio). Ele sunt dotate cu exact acelasi set de difuzoare ca si sitemele audio de boxe cu amplificator incorporat si desigur cu fitrele aferente frecventelor redate de fiecare difuzor. Singura diferenta este ca boxele pasive nu contin statie si nu beneficiaza de nicio functie aferenta unui amplificator.

BOXELE ACTIVE:
Asa cum am spus mai sus, boxele active cu statie incorporata folosesc exact aceleasi materiale pentru cutiile boxelor si sunt construite dupa aceleasi idei de acustica. Unde este prezenta diferenta? Un set de boxe active este format din doua sau mai multe incinte care contine o boxa pasiva normala, pe care o numim boxa satelit fara nici cea mai mica diferenta fata de o boxa continuta de un sistem audio pasiv.
Diferenta majora apare la boxa principala (master) denumita si boxa activa, care face amplificarea sunetului. Ea contine o statie de amplificare construita pe exact aceleasi principii ca si o statie independenta de amplificare a sunetului.

Care este diferenta dintre o boxa activa si una pasiva

 


Amplificatorul (statia audio) este compusa din doua mari blocuri:

1. Blocul de preamplificare si prelucare a semnalelor audio mici care poate oferi sistemului de boxe active o multime de functii cum ar fi:
– o intrare sau mai multe intrari de microfon – functie KARAOKE;
– reglaje independente de volum si / sau ecou pentru vocea preluata prin intrarea de microfon;
– slot USB ce poate citi si reda muzica de pe un banal memory stick;
– functie de radio FM cu cautare automata de statii radio;
– reglaje de volum general si balans pe canale stanga – dreapta;
– egalizator grafic de frecvente ce ofera posibilitatea ajustarii frecventelor audio si multe alte functii care devin mai specialesi difera de la sistem la sistem.
2. Blocul de amplificator final de putere care poare fi echipat cu circuite integrate specializate sau cel mai frecvent cu tranzistori finali de puetere. Acesta poate avea diferite impedante , dar in general sunt de 4, respectiv 8 ohmi.

In cazul sistemelor de sunet active, in urma testelor si a calculelor facute de ingineri specializati, compatibilitatea dintre amplificatorul final (statie) si difuzoare este maxima.

In urmatorul articol iti voi spune parerea mea despre diferentele de cost, intretinere, putere, aplicatii ale boxelor active si pasive.

Vreau sa stiu parerea ta despre boxele active/pasive.
Care sunt mai bune, preturi, putere ?

Nu uita sa dai share pentru a ajuta si pe altii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>