Insonorizare panouri laterale spate Ford Focus MK1 CTK 2.5mm

Insonorizare panouri laterale spate Ford Focus MK1 CTK 2.5mm

Salut!

Pe la inceputul acestei veri am inceput sa scriu articole despre insonorizare, si dupa cum ai putut vedea, in unele cazuri am efectuat insonorizarea strict pentru o auditie mai buna, limitandu-ma la cateva foi de insonorizant, iar in alte situatii am facut insonorizare ca la carte acoperind atat partea metalica a usilor, dar si cea a fetelor de usi.

Pe scurt despre insonorizant pot spune urmatoarele:
– in cazul difuzoarelor ajuta ca acestea in timpul functionarii sa nu mai transmita anumite frecvente care pot duce la rezonanta tablei sau a plasticului, creand acel bazait urat in timpul ascultarii;


– am mai observat ca in conditiile in care usile n-au fost inchise etans(ca in cazul GOlf 4), se pot astupa gaurile de pe interiorul usii de tabla, cu insonorizant si cream astfel o incinta inchisa, ca si la subwoofere, crescand frecventele joase, bassul;


– atunci cand instalam insonorizant pe partile metalice dar si plastice, atenuam zgomotul din timpul mersului, rezonanta in cazul sunetului difuzoarelor, eliminam scartielile plasticelor, dar crem si un confort termic, iarna retinem caldura in masina iar vara se va raci mai usor.

In cazul de fata s-a montat insonorizant ctk, doar pe partile metalice ale panourilor laterale, dorind sa sporim confortul si sa eliminam vibratiile create de difuzoare in timpul functionarii.

 

Cum aplicam insonorizantul?
Cu ajutorul unei role dedicate putem lipi insonorizantul cu usurinta, dar putem folosi chiar si spatula de lemn, cap de surubelnita gros din plastic, insa timpul montajului va creste.

Pentru inceput curatam bine de praf si alte impuritati, zona pe care se va aplica insonorizantul.

 

Cand aplicam insonorizantul rulam si apasam cu spatula, rola, astfel incat sa nu ramana gol de aer, vrem ca totul sa fie lipit etans.

Variante de insonorizant sunt atatea, de la diversi producatori: STP (Standartplast), CTk, Vibe, Dynamat, eu am lucrat cu primele 2 cel mai des, mi-a convenit atat pretul cat si calitatea produselor respective.

 

Precizez ca insonorizantul poate fi aplicat pe orice suprafata a masinii(podea, usi, stalpi, capota, portbagaj, plafon), tabla sau plastic. Pentru fiecare zona a masinii exista un anumit tip de insonorizant, dar si-un model standard ce poate fi aplicat oriunde pe masina.

 

Si eu am fost sceptic, dar am montat pe masina mea si am vazut beneficiile pe timpul verii. Atunci cand masina era incinsa, iar AC-ul racea in minute bune masina, acum timpul s-a diminuat. Sonor nu mai spun, adio ecou sau alte scartilei. Merita investitia, mai ales la masinile din clasele mici, hachback, chiar si sedanuri normale.

Cu stima, Ionut Popa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *